Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českolipská nemocnice chce postavit pavilon intenzivní medicíny

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa připravuje výstavbu pavilonu intenzivní medicíny za více než půl miliardy korun. Zajistit by měl větší komfort pro pacienty a také pro zdravotnický personál. Hlavním cílem projektu je soustředit urgentní příjem, operační sály, intenzivní péči a diagnostiku do jednoho místa, v současné době je roztříštěná po celé nemocnici, řekl dnes novinářům lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky. Nový pavilon by mohl stát do čtyř let, záležet ale bude na tom, zda se na jeho výstavbu podaří sehnat peníze.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110 tisíc obyvateli. "V rekreační sezoně jejich počet ale stoupá až na 140 tisíc," řekl Trenčiansky. Nemocnice má 475 akutních lůžek, ročně je tam hospitalizováno kolem 19 tisíc pacientů, dalších 280 tisíc lidí projde ambulancemi. Zařízení zaměstnává 840 lidí, z toho 110 je lékařů a zhruba 415 sester. Nemocnice je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. Loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů.

Nemocnici se už podařilo získat dotaci na nákup moderních přístrojů dohromady za 160 milionů korun. Nutně ale potřebuje rekonstruovat operační sály, které už současným nárokům nevyhovují. "Jejich rekonstrukcí bychom ale nic nevyřešili, jenom bychom záplatovali, ale nemělo by to budoucnost," doplnil generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Proto se v nemocnici rozhodli dotáhnout i další projekty, jako je urgentní příjem, který zatím chybí. "A také sloučit lůžka intenzivní péče a ARO, což je trend a my je máme roztahaná po celé nemocnici," dodal.

Projekt modernizace se podle Trenčianského připravuje od jara letošního roku. Na stole byly tři varianty - rekonstrukce stávající nemocnice, výstavba nové nemocnice nebo jen přístavba nového pavilonu intenzivní medicíny. Rekonstrukce staré nemocnice by podle odhadů trvala 15 let a stála by bezmála miliardu, nová nemocnice by sice přišla na 1,25 miliardy korun, stát by ale mohla do šesti let. Zvítězila nejlevnější varianta - přístavba nového pavilonu, která do budoucna dává možnost dalšího rozšíření. Náklady se odhadují na 550 milionů korun, zhruba 150 slíbil Liberecký kraj, který je vlastníkem, zbytek musí podle Kratochvíla zajistit nemocnice.

Autoři | Foto Nemocnice Česká Lípa

Štítky nemocnice, pavilon, lékařství, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberecký kraj, Jaroslav Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice chce postavit pavilon intenzivní medicíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.