Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Co lidé dýchají v České Lípě? Vědci na pěti místech ve městě zahájili měření

Co dýchají obyvatelé České Lípy, ukáže čtyřiadvacetihodinové měření, které v úterý na pěti místech zahájili vědci Státního zdravotního ústavu ČR. Zjišťují koncentrace oxidů síry, dusíku a uhlíku, polétavého prachu, polyaromatických uhlovodíků, ale také například koncentrace vybraných těžkých kovů v ovzduší a kolísání znečištění v průběhu dne.

"Zpracování výsledků měření bude náročné, zpráva bude hotova v prvním čtvrtletí příštího roku," řekl vedoucí národní referenční laboratoře pro vnitřní a vnější ovzduší Bohumil Kotlík.

Znečištění ovzduší podle odborníků poškozuje zdraví. Délku lidského života zkracuje průměrně o více než osm měsíců a v nejvíce znečištěných městech a oblastech dokonce o více než dva roky. "Měření znečištění ovzduší se provádí v podzimních měsících, kdy je počasí nejstabilnější a vzhledem k ochlazení už také domácnosti topí. V příštím roce by se podobné měření mělo uskutečnit také v Liberci," řekla Helena Žaganová z krajského odboru životního prostředí.

Česká Lípa, kde žije 37 tisíc lidí, patří od roku 2004 k oblastem se zhoršenou kvalitou ovzduší. "Snažili jsme se pro měření vybrat reprezentativní místa," řekla Pavla Procházková z krajské hygienické stanice. Třeba u školy v Partyzánské ulici je víc lokálních topenišť, u Obchodního domu Banco se měření zaměřuje na vliv dopravy a také na situaci v centru města. Pod Holým vrchem ukáže měření vliv průmyslové zóny a lokálních topenišť. Měří se také na ulici 28. října, kde je dominantním znečišťovatelem doprava na průtahu městem.

Ovzduší ve městě měřil v roce 2013 i Český hydrometeorologický ústav. Zjistil, že největší problémy způsobuje prach. "Problém je, že bylo krátké a popisuje situaci diskontinuálně na třech místech," řekl Kotlík. Nové měření by podle něj mělo poskytnout ucelený obrázek o situaci ve městě. "Uděláme otisk situace a její změny v průběhu dne. Pokud popíšeme výrazné ranní špičky v souvislosti s lokálními topeništi, pokud popíšeme dopravní špičky, pokud je budeme schopni identifikovat a zařadit do kontextu, tak jsme schopni dát podklady pro případnou nápravu a případná opatření ke zlepšení situace v České Lípě," dodal Kotlík.

Autoři | Foto liberecky-kraj.cz

Štítky Česká Lípa, vzduch, topeniště, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co lidé dýchají v České Lípě? Vědci na pěti místech ve městě zahájili měření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.