Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti, pozor! Na harcovských kolejích kvůli legionelle platí zákaz sprchování

Na čtyřech ze šesti bloků univerzitních kolejí v Liberci - Harcově zakázali hygienici sprchování a mytí. Opatření se týká asi 1600 studentů. Důvodem k vydání zákazů je překročení mezní hodnoty bakterie legionella.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ohroženou skupinou jsou lidé s oslabenou imunitou a starší osoby, děti ohroženou skupinou nejsou. Legionella se obvykle množí ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit i při teplotě 45 stupňů Celsia a přežívá i teplotu 60 stupňů. K jejímu rozšíření na univerzitních kolejích zřejmě přispělo to, že přes léto byly čtyři bloky mimo provoz.

Podle Balašové už univerzita provedla nápravná opatření. "Byla provedena dvoukroková sanace, která spočívala nejprve v termické dezinfekci a poté v chemické dezinfekci," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Obvykle podle ní stačí jedno opatření k pročištění rozvodů a likvidaci bakterie. "Tady byly pro jistotu provedeny kroky dva, protože je tam velké množství studentů a ten nález nebyl malý," dodala. Hygienici předpokládají, že kontrolní odběry už budou v pořádku. Výsledky by měly být známé v průběhu příštího týdne.

Mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková dnes řekla, že ubytovaným studentům budou omezení finančně kompenzovat. "Dáme jim slevu deset procent denně z kolejného, které je 90 korun za lůžko a noc," uvedla. Problém s výskytem legionelly univerzita řešila i loni. Tehdy stačilo chemické ošetření chlorem. Tentokrát použila i termické, při kterém se voda v trubkách ohřála až na 70 stupňů Celsia.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky Liberec, univerzita, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti, pozor! Na harcovských kolejích kvůli legionelle platí zákaz sprchování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.