Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Problém s legionellou se na harcovských kolejích zatím podařilo vyřešit jen částečně

Problém s výskytem nebezpečné bakterie legionella se na univerzitních kolejích v Liberci - Harcově zatím podařilo vyřešit jen částečně. Zákaz sprchování a mytí hygienici odvolali ve dvou blocích a ve dvou zůstává. Ve dvou blocích bydlí zhruba 800 studentů. Výsledky dalších rozborů by měly být příští týden.

Zákaz používání teplé vody vydali hygienici 14. října. Zvýšený výskyt legionelly zjistila sama technická univerzita. Mezní hodnoty byly překročené v blocích C až F, které byly v létě mimo provoz a voda byla vypnutá. V takových podmínkách se bakterii daří. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit i při teplotě 45 stupňů Celsia a přežívá i teplotu 60 stupňů. Termická dezinfekce, při které se voda v trubkách ohřála až na 70 stupňů Celsia, pomohla jen v blocích E a F. "Výsledky rozborů vzorků teplé vody na blocích C a D znovu prokázaly nadlimitní výskyt bakterie legionella. Zákaz používání nejakostní teplé vody zde trvá," dodala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Univerzita se pokusí bakterie zlikvidovat chemickou dezinfekcí.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ohroženou skupinou jsou lidé s oslabenou imunitou a starší lidé, děti ohroženou skupinou nejsou.

Mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková už dříve řekla, že ubytovaným studentům budou omezení finančně kompenzovat. "Dáme jim slevu deset procent denně z kolejného, které je 90 korun za lůžko a noc," uvedla. Problém s výskytem legionelly univerzita řešila po letních prázdninách i loni. Tehdy stačilo chemické ošetření chlorem.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky bakterie, Liberec, teplá voda, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problém s legionellou se na harcovských kolejích zatím podařilo vyřešit jen částečně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.