Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti na harcovský kolejích mohou opět používat teplou vodu

Studenti na kolejích Technické univerzity v Liberci mohou opět používat teplou vodu. Sprchování tam hygienici zakázali 14. října kvůli výskytu nebezpečné bakterie legionella. Rozbory teplé vody z dnešního dne potvrdily účinnost chemické dezinfekce ve všech čtyřech postižených blocích C, D, E a F, proto byl dnes zákaz odvolán. V postižených blocích bydlí zhruba 1600 studentů.

Zvýšený výskyt legionelly zjistila sama technická univerzita. Mezní hodnoty byly překročené v blocích, které zůstaly v létě mimo provoz a voda tam byla vypnutá. V takových podmínkách se bakterii daří. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit i při teplotě 45 stupňů Celsia a přežívá i teplotu 60 stupňů. Termická dezinfekce, při které se voda v trubkách ohřála až na 70 stupňů Celsia, pomohla jen v blocích E a F, kde byl proto zákaz odvolán už minulý týden. V blocích C a D musela univerzita zlikvidovat bakterii chemicky.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ohroženou skupinou jsou lidé s oslabenou imunitou a starší lidé, děti ohroženou skupinou nejsou. Liberecká univerzita řešila problém s výskytem legionelly už loni po letních prázdninách. Tehdy stačilo chemické ošetření chlorem. "V současné době jednáme s odbornými firmami a hledáme způsob, jak do budoucna opakování problému zabránit," řekla dnes mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Postižení studenti podle ní dostali desetiprocentní slevu z kolejného.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky teplá voda, bakterie, Technická univerzita v Liberci, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti na harcovský kolejích mohou opět používat teplou vodu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.