Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranná služba v České Lípě zatím do nového nepůjde

Záchranná služba v České Lípě se zatím do nového stěhovat nebude. Dál zůstává v nevyhovujících prostorech v areálu českolipské nemocnice, odkud se měla už před rokem přestěhovat do objektu bývalé autodopravy. Liberecký kraj ho ale chce nejprve zrekonstruovat, což celou akci zbrzdilo. Pokud vše půjde dobře, mohly by stavební práce začít příští rok na jaře, záchranka by se pak mohla stěhovat v závěru roku.

Výhodou nového umístění základny bude rychlejší výjezd z areálu nemocnice. O záměru přestěhovat záchranáře v České Lípě informovalo vedení kraje už v březnu 2015. Objekt nevyužívané autodopravy v areálu nemocnice od té doby dostal novou střechu. Dál zatím opravy nepokročily. Objekt ale potřebuje rekonstrukci interiérů a také vyměnit okna a zateplit, aby měli záchranáři důstojné zázemí. "Starý objekt záchranky pak bude třeba zdemolovat, což také nebude jednoduché, protože je v něm azbest," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Uvolněný prostor chce nemocnice využít jako parkoviště.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003, výjezdové skupiny má rozmístěné ve 13 městech, v Liberci jsou dvě. Polovina stanovišť je v sousedství nemocničních areálů nebo přímo jejich součástí. Záchranka zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60 tisíc případů. K dispozici mají 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Provoz záchranné služby kraj dotuje, letos je v rozpočtu připraveno 152,2 milionu korun.

V posledních letech kraj do rozvoje záchranné služby a jejího vybavení investoval miliony korun, z velké části s využitím evropských dotací. Od února slouží v kraji nové operační středisko, jehož vybudování stálo 30 milionů korun. Od letošního roku má záchranná služba 20 nových sanitek a čtyři nové terénní vozy pro lékaře, dohromady bezmála za 90 milionů korun. V novém programovacím období chce kraj získat další evropské peníze na nákup vozů a techniky za dalších sto milionů. V plánu je také rozšíření výjezdové základny na libereckém letišti.

Autoři | Foto ZZSLK

Štítky zdravotnická záchranná služba, Česká Lípa, nemocnice, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná služba v České Lípě zatím do nového nepůjde  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.