Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na stavbu nového pavilonu si Nemocnice Jablonec půjčí 150 milionů korun

Nemocnice Jablonec připravuje výstavbu nového pavilonu intenzivní péče. Stavbu bude financovat s využitím revolvingového úvěru 150 milionů korun od Komerční banky. Ručit za něj bude město, rozhodli na dnešním jednání zastupitelé. Peníze musí nemocnice vyčerpat do poloviny roku 2020, úvěr musí splatit pak musí úvěr do konce června 2037. Nemocnice žádá na projekt zhruba padesátimilionovou dotaci, pokud ji nezíská, stavbu oddálí, řekl na dnešním jednání ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Přestože město, které je zřizovatelem nemocnice, zatím příslib dotace nemá, už vybírá dodavatele. Stavba by měla začít už na jaře, aby bylo možné nový pavilon do dvou let otevřít. Nemocnice ho potřebuje. "Osm lůžek intenzivní péče už nestačí, téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů. Často musíme dříve překládat pacienty z intenzivních lůžek na normální pokoje, což je velkou zátěží pro ošetřující personál," řekl editel nemocnice Vít Němeček.

Projekt počítá s dalšími čtyřmi lůžky intenzivní péče pro chirurgii, ale vznikne i prostor pro rozšíření ARO ze současných šesti na osm lůžek nebo dokonce deset. Nový pavilon podle Němečka nebude pro nemocnici znamenat jen rozšíření kapacity intenzivní péče. "Bude tam mnohem větší a lepší personální a technická zastupitelnost mezi těmi jednotkami intenzivní péče a arem," řekl Němeček. V už existujících objektech bude navíc víc místa pro rozšiřování tamních pracovišť.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo loni hospitalizováno přes 15.700 lidí, dalších 196.000 podstoupilo ambulantní ošetření. Pacientů podle Němečka v posledních letech přibývá a potřeba intenzivních lůžek stoupá zejména v souvislosti se zrušením lůžkové chirurgie v Tanvaldu a interních oddělení v nemocnicích ve Frýdlantu a Semilech. Nemocnice podle ředitele zvažovala několik variant rozšíření. "Zvítězila varianta, která navazuje na chirurgický pavilon směrem k Hřbitovní ulici," doplnil ředitel.

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec nad Nisou

Štítky nemocnice, Jablonec, pavilon, úvěr, Vít Němeček, Miloš Vele, ODS, Komerční banka, Nemocnice Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stavbu nového pavilonu si Nemocnice Jablonec půjčí 150 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.