Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocných s chřipkou rychle přibývá, Jablonecko je nad hranicí epidemie

Nemocných s chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji po skončení vánočních prázdnin výrazně přibylo, nárůst je skoro o 41 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1551 případů, před týdnem bylo 1062 nemocných. Tato situace naznačuje počátek chřipkové epidemie, řekl dnes zástupce ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jaroslav Harman.

Epidemie podle hygieniků nastává, pokud je na 100 tisíc obyvatel mezi 1600 až 1700 nemocnými. Vývoj v kraji je podle Harmana obdobný jako v celé zemi, za poslední týden nemocnost v Česku stoupla na 1528 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Libereckém kraji je nad epidemickým prahem jen Jablonecko s 2056 případy na 100 tisíc obyvatel. "Podobná situace je i v ostatních částech republiky. Dá se usuzovat o lokálních epidemiích, které se v nejbližší době můžou plošně rozšířit," uvedl hygienik. V odůvodněných případech proto hygienici doporučují omezení návštěv v nemocnicích a zařízeních sociální péče.

V tomto týdnu stoupl v Libereckém kraji o devět počet laboratorně potvrzených případů chřipky. Dosud byl virus chřipky typu A prokázán u 23 nemocných. "Prozatím nebyly registrovány onemocnění se závažným, život ohrožujícím průběhem," dodal Harman.

Při minulé chřipkové epidemii od podzimu 2015 do jara 2016 byla chřipka laboratorně potvrzena u 70 pacientů, z toho 43 mužů a 27 žen. Převládal virus typu A, který byl zjištěn ve 46 případech. Jeden člověk v souvislosti s onemocněním zemřel, u dalších pěti byl průběh nemoci závažný. Chřipková sezona byla výrazně klidnější než o rok dříve. To v kraji v souvislosti s onemocněním zemřelo devět lidí a v 19 případech byl průběh nemoci závažný.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s chřipkou rychle přibývá, Jablonecko je nad hranicí epidemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.