Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zoo uspořádá konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se ji přes 130 lidí z 29 zemí světa

Liberecká zoo bude jako první ve střední a východní Evropě hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se ji přes 130 lidí z 29 zemí světa. Novinářům to dnes řekla vedoucí úseku výživy v liberecké zoo Petra Bolechová.

Konference European ZOO nutrition conference se koná jednou za dva roky, letošní bude devátá. Cílem je výměna zkušeností a získání nových poznatků z výzkumu. Přednášet budou odborníci z univerzit, veterinárních fakult i specialisté na výživu zvířat, účastníky čekají i praktické ukázky v zahradě.

"U spousty druhů se tápe i dnes. Například ještě do loňska, když někdo řešil výživu slonů, tak jí rovnal výživě koní z hlediska fyziologie," uvedla Bolechová. Dnes už se podle ní ví, že rozdíly jsou velké a špatný přístup přinášel slonům zdravotní problémy. Pro trávení gepardů je zase lepší, když nedostávají jen maso, ale celé zvíře - například králíka se srstí nebo slepici s peřím.

Podle ředitele zahrady Davida Nejedla se za posledních deset let výrazně změnil také třeba přístup k šimpanzům. "Dříve to bylo období pečených jablek, štrúdlů, jogurtů, kaší, víceméně lidská strava," uvedl. V posledních letech se stále více přechází na stravu, která je jim přirozenější. "To znamená okusy větve a zelenina s větším obsahem vlákniny," dodal.

Podle Bolechové může třeba lidem přijít zvláštní, že šimpanzům nedávají tolik ovoce. "Složení našeho ovoce má velmi vysoký obsah cukru, což je velmi nezdravé pro primáty. Naopak naše zelenina se nejvíce podobá složením divokému ovoci," uvedla. Změny ve stravování jsou podle ní vidět i na lepší kondici primátů. Při nevhodné stravě mají problém s obezitou, sklony ke kardiovaskulárním onemocněním či se objevují u nich žaludeční vředy. Podle Bolechové není krmení zvířat nic levného, nejdražší jsou v Liberci lachtani. Každý denně spotřebuje ryby za 200 až 300 korun. Srovnatelní jsou cenově v chovné sezoně zoborožci, denně spolyká každý až 200 sarančat. Kvalitní strava je ale podle Bolechové nutná. "Díky tomu jsme odchovali malajského zoborožce, což se nikomu jinému v republice nepovedlo," dodala.

Konference se bude v Liberci konat od pátku do neděle, její součástí je i sobotní doprovodná akce pro návštěvníky zahrady. Zájemci se dostanou do zvířecí kuchyně a budou moci ochutnat i delikatesy z hmyzu, například šváby v čokoládě, cvrčky na česneku či různé sušenky. Zvířata v liberecké zoo za rok spotřebují hmyzu v přepočtu za tři miliony korun. Zoo chce v tomto směru ušetřit, od letošního roku proto začala hmyz chovat. Doufá, že by z vlastní "výrobny" mohla pokrýt až polovinu produkce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výživa, zahrada, Střední a východní Evropa, strava, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo uspořádá konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se ji přes 130 lidí z 29 zemí světa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.