Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce nechat prověřit svá zdravotnická zařízení

Liberecký kraj chce prověřit svá zdravotnická zařízení, připravuje audity a změny čeká i jejich vedení. Cílem je lepší spolupráce krajských nemocnic v Liberci a České Lípě a záchranné služby. Smyslem tohoto kroku jsou také úspory provozních nákladů třeba cestou společných nákupů materiálu či služeb. Audit nejprve prověří záchrannou službu, a kraj doporučí audity stejného typu i dozorčím radám obou nemocnic. Přímo je zadat nemůže, protože jde o akciové společnosti, je ale připraven je financovat, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (STAN).

V případě záchranné služby by měl podle náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) audit přezkoumat hospodaření od roku 2013, kdy se podobná hloubková kontrola dělala naposledy. "Nyní prověří, zda došlo k optimalizaci a úsporám, které tehdy navrhl. Z následných kontrol v letech 2014 a 2016 totiž vyplynuly nedostatky především v oblasti veřejných zakázek," vysvětlil důvody kontroly Sobotka.

Vedení záchranné služby vytýká kraj špatnou komunikaci se zaměstnanci a odboráři, ale i směrem k veřejnosti. "Velký problém vidíme také v oblasti nových investičních akcí, kde bohužel dochází ke značné časové prodlevě, například v případě výjezdových základen v Rokytnici nad Jizerou, České Lípě nebo u veřejné zakázky na nové vozy," doplnil Sobotka. Výměna ředitele Vladimíra Hadače, který záchrannou službu vede od března 2014, ale údajně není na pořadu dne.

Ředitel záchranné služby Hadač nechtěl dnes výtky kraje komentovat. "Vyjádřím se až k případným závěrům auditu," řekl. Rozhodně podle něj ale nelze říci, že by záchranná služba žádné investiční akce v posledních letech nerealizovala. "Od roku 2014 do roku 2016 jsme realizovali 19 akcí za bezmála 120 milionů korun," řekl. Největší bylo vybudování nového operačního střediska a nákup nových sanitek. V obou případech za výrazného přispění evropských fondů.

Stejně chce kraj prověřit i hospodaření a fungování Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Krajské nemocnice Liberec. "Chceme prověřit personální a investiční potenciál obou nemocnic, ve kterých se připravují významné investice. Kraj chce finančně podporovat nejen investice do nového pavilonu v Liberci, ale také modernizaci v českolipské nemocnici a výjezdových základen záchranné služby," řekl Půta. Ročně do nich bude kraj dávat více než 200 milionů korun. Audit by měl ukázat možnosti lepší spolupráce nebo sdílených služeb či nákupů. "Aby ty investované peníze byly využity co nejúčelněji," dodal hejtman.

V Libereckém kraji vznikla loni aliance nemocnic, která by měla zlepšit fungování zdravotnictví v kraji a spolupráci všech zdravotnických zařízení bez ohledu na to, kdo je vlastníkem. "Těžko budeme ale o výhodnosti spolupráce přesvědčovat další nemocnice, když mezi těmi krajskými fungovat nebude," řekl Půta. Zlepšit a prohloubit spolupráci krajských nemocnic je podle něj úkolem pro Pavla Marka, který je novým předsedou představenstva liberecké nemocnice. Zároveň by měl být v představenstvu té českolipské, rozhodovat se o tom bude v nejbližších dnech.

Štítky Liberecký kraj, zdravotnická záchranná služba, zdravotnické zařízení, nemocnice, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec, Česká Lípa, Přemysl Sobotka, Starostové a nezávislí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce nechat prověřit svá zdravotnická zařízení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.