Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ptačí chřipka je i v Libereckém kraji. Veterináři zlikvidovali kvůli nákaze malochov v Turnově

Ptačí chřipka se tento týden objevila také v Libereckém kraji. Veterináři dnes odpoledne zlikvidovali malochov drůbeže v Turnově, kde se potvrdil výskyt ptačí chřipky. Usmrtit tam museli dohromady 57 opeřenců. Všechny kusy předali asanačnímu podniku v Mimoni k neškodné likvidaci. Turnovská část Kadeřavec je už jedenáctým ohniskem ptačí chřipky v Česku.

Veterináři museli utratit tři perličky, 25 slepic, pět kachen, tři husy a dva bažanty. Zlikvidovat bylo třeba i 15 holubů, které usmrtil sám chovatel. Za zlikvidovaný chov může chovatel žádat náhradu od státu. Formuláře jsou ke stažení na internetových stránkách státní veterinární správy i ministerstva zemědělství. "Formulář si jen vyplní, vytisknou a pošlou na ministerstvo zemědělství," vysvětlil postup ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta. Požádat o náhradu je třeba do šesti týdnů od utracení.

Do chovu v Kadeřavci se nákaza zřejmě dostala od volně žijících ptáků. "Hospodářství bylo specifické tím, že několik desítek metrů od něj jsou rybníky, takže tam se v minulých dnech volně žijící ptáci v hojné míře vyskytovali," řekl Šebesta. Při dnešní likvidaci si podle něj navíc veterináři všimli, že přesně nad hospodářstvím je přeletová trasa pro volavky. "Takže předpokládáme, že původcem nákazy jsou volně žijící ptáci," dodal.

U likvidace chovu dnes asistovali hasiči. "Na místě jsme měli hasiče z Turnova a kolegy z Liberce, kteří přijeli s chemickým kontejnerem. V nebezpečné zóně jsme měli dva příslušníky, jeden pomáhal s odchytem a jeden se staral o dekontaminaci," popsala zásah mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Hasiči museli podle ní zajistit dezinfekci pytlů s mrtvými zvířaty a dekontaminovat všechny, kdo se v nebezpečné zóně pohybovali. "Provedli jsme i závěrečnou dezinfekci objektu," dodala.

Veterináři podle Šebesty připravují vyhlášení opatření, kterým se stanoví tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo kolem nově zjištěného ohniska. Chovu ptáků v liberecké zoologické zahradě se to nedotkne. "Žádné velké chovy v oblasti nejsou," uvedl ředitel veterinární správy. Žádný jiný výskyt onemocnění zatím podle něj v Libereckém kraji zjištěn nebyl. Nejblíže se objevilo onemocnění u volně žijících ptáků na Náchodsku v Královéhradeckém kraji a v sousedním Polsku.

V Česku je aktuálně jedenáct ohnisek ptačí chřipky. Čtyři jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém a Libereckém kraji. Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji. Ve středu bylo vedle ohniska v Libereckém kraji potvrzeno i první v komerčním chovu, a to v jižních Čechách. Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska.

Strach z ptačí chřipky se mezi lidmi šíří už delší dobu. Například hasiči přijímají častěji než v minulosti oznámení o uhynulých ptácích. Začátkem ledna hasiči vyjížděli k mrtvým volavkám ve Cvikově, Košťálově i Ktové. Pro vodní ptáky jsou přitom v těchto dnech mnohem větším rizikem silné mrazy, které svírají Liberecký kraj. Právě teploty hluboko pod bodem mrazu ptáky často zabíjí.

Štítky ptačí chřipka, Liberecký kraj, Turnov, ptáci, infekční onemocnění, Česko, Mimoň, Ministerstvo zemědělství České republiky, Krajská veterinární správa, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Hladký

To se turnovští vidláci vzteknou..... ;-)

Čtvrtek, 26. ledna 2017, 12:34Odpovědět

Ptačí chřipka je i v Libereckém kraji. Veterináři zlikvidovali kvůli nákaze malochov v Turnově  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.