Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chřipka si vyžádala už tři lidské životy. Ve všech případech šlo o seniory

Lidí s akutními respiračními onemocněními za poslední týden v Libereckém kraji mírně ubylo, přesto trvá chřipková epidemie. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1911 nemocných, což je pokles o 7,5 procenta. Od začátku sezony v souvislosti chřipkou zemřeli tři lidé.

"Ve všech případech šlo o osoby starší 70 let. Chřipka nebyla příčinou úmrtí, ale zhoršila jejich základní onemocnění," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Při minulé chřipkové sezoně, od podzimu 2015 do jara 2016, v souvislosti s chřipkou zemřel v kraji jeden člověk.

Nad epidemickým prahem, za který považují hygienici 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel, je Liberecký kraj už tři týdny po sobě. Nemocnost v kraji je dokonce nad celostátním průměrem, který je aktuálně 1776 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nejhůře je na tom v kraji Liberecko, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 2260 případů. Nad epidemickým prahem je také Českolipsko a Semilsko, které jako jediný region zaznamenalo nárůst. Počet nemocných na 100 tisíc obyvatel tam stoupl za poslední týden o 7,5 procenta na 1869 případů. Velmi výrazný byl naopak pokles na Jablonecku, o více než čtvrtinu.

Na 100 tisíc obyvatel tam je aktuálně 1548 nemocných. Za poslední týden stoupl v kraji o 29 na 105 počet laboratorně potvrzených případů chřipky, ve všech případech šlo o typ A. Hygienici nadále doporučují, aby lidé omezovali návštěvy nemocných. Zákaz návštěv platí v nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, Semilech a Jilemnici. Částečný zákaz má i nemocnice ve Frýdlantu, návštěvy nesmí za pacienty na jednotku intenzivní péče a na stanice dlouhodobé ošetřovatelské péče. Českolipská nemocnice striktní zákaz nevydala, pouze doporučení, aby lidé návštěvy pacientů zvážili.

Štítky chřipka, Liberecký kraj, návštěva, Liberec, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Frýdlant, okres Česká Lípa, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka si vyžádala už tři lidské životy. Ve všech případech šlo o seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.