Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ptačí chřipka v Liberci. Nakažený je chov v Hanychově. Na pozoru jsou i v ZOO

Ptačí chřipka už je potvrzená i v Liberci. Konkrétně jde o malý chov deseti kusů drůbeže v Hanychově. V pondělí by veterináři měli chov zlikvidovat. A i když je na druhém konci města, v ohrožení by mohla být i ZOO. Ta má plán, jak se případné ptačí chřipce bránit.

„Šest kusů bylo posláno na vyšetření, čtyři by se tam měly ještě nacházet. Dnes se znovu prověří, jaká je situace, jaký je stav a v pondělí přistoupíme k likvidaci," uvedl ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta. V pondělí se také okolo ohniska vytyčí ochranné a dozorové pásmo, kde platí zpřísněný veterinární dozor.

V krajském městě je nejstarší zoologická zahrada v zemi, která má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Nachází se na opačném konci města, než je nové ohnisko. Podle Šebesty zatím není jisté, zda se jí ochranná opatření dotknou. „V rámci kraje máme možnost udělit určité výjimky. Bude se detailně zvažovat, co bude větší negativum, tedy zda se udělí nebo neudělí výjimka," uvedl. Vzhledem k tomu, že se nákaza objevila u drobného chovu, který se dá snadno zlikvidovat, nepředpokládá ale, že by se nějaké výraznější omezení mělo zoo týkat. „Zatím to je ale předčasné říkat, vyhodnotíme to v pondělí," dodal.

Ředitel ZOO David Nejedlo už dříve uvedl, že se na případný výskyt ptačí chřipky preventivně připravují. „To znamená, že máme připravený plán, abychom ptáky, kteří jsou citliví na ptačí chřipku, měli možnost uklidit do uzavřených prostor," uvedl. To ale podle něj není možné u všech druhů, zejména jde o dravce. „Tam, kde to nejde, máme připravenou variantu zabezpečení voliér. Museli bychom je dodatečně zasíťovat, aby do nich nemohli vlétnout volně žijící ptáci," dodal. Opatření by ale mohla ohrozit současnou sezonu hnízdění.

Zhruba před měsícem veterináři potvrdili v Česku přibližně po desetiletí první ohnisko ptačí chřipky. Bylo na jižní Moravě, během několika dnů se tam objevila další. Od té doby vybili kolem 37 tisíc ptáků, nemoc je na většině území státu. V Libereckém kraji byl dosud potvrzený jediný výskyt ptačí chřipky. Minulý týden veterináři museli usmrtit 57 opeřenců v malochově v Turnově na Semilsku. Ohnisek v celém Česku bylo potvrzeno zatím 20, většina jich byla na jihu republiky, jak na Moravě, tak v Čechách.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ptačí chřipka, zoologická zahrada, Liberec, veterinární lékař, Česko, Krajská veterinární správa, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka v Liberci. Nakažený je chov v Hanychově. Na pozoru jsou i v ZOO  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.