Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řeznictví prodávalo kuřecí maso z Polska se salmonelou. Lidé ho mohou mít doma v mrazáku

Pokud jste koncem ledna nakoupili kuřecí maso v jabloneckém řeznictví Karapetjan v Jablonci nad Nisou, rozhodně ho nejezte, je v něm totiž salmonela. Upozornění na zkažené maso dostala Státní veterinární správa prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Lidé, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazácích, jej mohou vrátit přímo v řeznictví.

Informaci o možném výskytu nebezpečné zásilky na společném trhu EU vložilo do systému RASFF Nizozemsko, kam také maso od polského dodavatele směřovalo a kde bakterii v mase zjistili. „Při následném šetření jsme zjistili, že větší část masa firma Karapetjan s.r.o. prodala v nebalené podobě ve své podnikové prodejně v centru Jablonce nad Nisou,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

V prodeji bylo maso od 25. do 27. ledna. Do Jablonce se dostalo asi 3,6 tuny masa se salmonelou, veterinární správa pak na prodejně 31. ledna zajistila 1 263 kilogramů. „Přestože vzhledem k datu spotřeby 31. ledna 2017 již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů,“ dodal Pejchal.

Výrobky z kuřecího masa s bakterií salmonely

Kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. – 27. 1. 2017
Kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. – 27. 1. 2017
Kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25.1 a 27. 1. 2017

Místo prodeje

Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou

Co je salmonelóza

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky maso, salmonelóza, kuřecí maso, Jablonec nad Nisou, Polsko, Státní veterinární správa České republiky, Evropská unie, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeznictví prodávalo kuřecí maso z Polska se salmonelou. Lidé ho mohou mít doma v mrazáku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.