Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blýská se na lepší časy? Zubní pohotovost má otevřít v dubnu

Zná to řada z vás. „Chytnou“ vás v noci zuby, každá minuta se vám zdá nekonečná a hledání otevřené zubní pohotovosti v Liberci je neúspěšné. Ač se to zdá neuvěřitelné, v současné době není v celém kraji žádná zubní pohotovost, která by vás v noci nebo během svátků ošetřila. Vedení kraje hodlá od dubna celou situaci změnit.

Od druhého čtvrtletí letošního roku nejspíš nebudou muset pacienti jezdit s bolavými zuby do sto kilometrů vzdálené Prahy nebo Hradce Králové. Vedení kraje chce vyčlenit téměř dva miliony korun na zajištění péče v nočních hodinách, o víkendech a svátcích. Vedení Libereckého kraje už oslovilo pět ordinací. O vítězi výběrového řízení rozhodne cena.

„Pohotovostní službou v oboru zubní lékařství se rozumí ambulantní péče poskytovaná pacientům v případě náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění vzniklého mimo pravidelnou ordinační dobu poskytovatele v oboru zubní lékařství,“ vysvětlila vedoucí odboru Zdravotnictví a Zdravotní rada Alena Riegerová.

Otevřeno v noci, o svátcích i víkendech

Vítězná ordinace by měla od prvního dubna poskytovat pomoc zoufalým pacientům o sobotách, nedělích a o svátcích, a to v době od 18:00 do 6:00 hodin následujícího dne.

"V současné době zajišťuje pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 Krajská nemocnice Liberec a na Českolipsku a Semilsku se střídají stomatologické ordinace," doplnil pro ČTK hejtmanův náměstek pověřený řízením zdravotnictví Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Ani tisícovka na hodinu neláká

Výběrové řízení však nemusí proběhnout tak hladce, jak se může zdát. Například Krajská nemocnice Liberec, která dnes službu dopoledne zajišťuje, hledá podle České tiskové kanceláře jen velmi těžko zubaře, kteří by na pohotovosti sloužili.

"Jde většinou o mladé lékaře, kteří zatím nemají vlastní praxi, i tak jim ale musíme platit 1000 korun na hodinu čistého a sestře 200 korun. Do Liberce dlouho jezdila pohotovost sloužit třeba lékařka z Prahy," řekla mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Pohotovost je podle ní velmi vytížená a čtyři hodiny často na zvládnutí velkého množství pacientů nestačí. "Lékař tam často slouží i pět hodin, aby pacienty ošetřil," dodala mluvčí.

Štítky svátek, pacient, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Praha, Hradec Králové, Barbora Silná, Marek Pieter, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blýská se na lepší časy? Zubní pohotovost má otevřít v dubnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.