Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocných s chřipkou ubývá, zákaz návštěv v nemocnicích stále platí

V Libereckém kraji ubylo od minulého týdne nemocných s chřipkou a respiračními chorobami. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1562 nemocných, což je o 14 procent méně než před týdnem. Tři lidé už v Libereckém kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli.

V celostátním měřítku nemocných přibylo, v zemi připadá na 100 tisíc obyvatel 2020 nemocných, o devět procent víc než před týdnem.

"Ve všech okresech došlo k poklesu. Ono to ale nic nevypovídá o skutečném vývoji, protože jsou jarní prázdniny. Nemám dostatek informací, abych mohla říct, jestli to je pokles protože ubývá nemocných nebo je to pokles, protože jsou doma, ať už na prázdninách nebo dovolených, a nenavštívili proto lékaře," řekla vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Jaká je skutečnost, ukáže podle ní až příští týden, kdy se děti po jarních prázdninách vrátí do škol a rodiče do práce.

Všechny nemocnice v Libereckém kraji zakázaly kvůli chřipce návštěvy. Už dva týdny platí zákaz návštěv v nemocnicích v Liberci, Turnově a Jablonci nad Nisou a v léčebně v Jablonném v Podještědí. Později se připojila i nemocnice v Semilech. Od minulého týdne jsou pro návštěvy uzavřeny i nemocnice v České Lípě, Jilemnici a Frýdlantu. Zákaz návštěv vyhlásili také v domovech důchodců v Liberci-Františkově a v Českém Dubu.

Na nemocnosti se podle Prattingerové významně podílí chřipka, v kraji bylo zatím potvrzeno 110 případů typu A a dva případy typu B. V 15 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech u i dospělých způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

O desítky pacientů, kteří onemocněli chřipkou, pečují lékaři v Krajské nemocnici v Liberci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, v interním centru nebo na plicním oddělení.

"V současné době máme zaplněna všechna lůžka na ARO, u čtyř pacientů ve vážném stavu byl laboratorně prokázán chřipkový virus. Od prosince jsme pečovali zhruba o 15 případů chřipky vyžadujících orgánovou podporu a hospitalizaci na ARO. Převážně se jedná o lidi starší a chronicky nemocné," řekl anesteziolog Zdeněk Krejzar.

Od začátku roku bylo v laboratoři Krajské nemocnice Liberec vyšetřeno 190 vzorků na akutní respirační virové infekce, 86 z nich bylo pozitivních na chřipku A, jeden vzorek byl pozitivní na chřipku B a 26 na respirační virus, který postihoval hlavně děti do tří let a pacienty starší 70 let. "Dalších 11 vzorků čeká na vyšetření," uvedl Martin Kracík z oddělení klinické mikrobiologie a imunologie liberecké nemocnice. 

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, kdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla tehdy zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února - 2223 případů na 100 tisíc obyvatel.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky chřipka, Liberecký kraj, nemocnice, návštěva, jarní prázdniny, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s chřipkou ubývá, zákaz návštěv v nemocnicích stále platí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.