Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Heliport v Liberci může využívat, jako jeden z mála, i armáda

Vojenský záchranářský vrtulník Sokol si dnes v Liberci otestoval nový heliport, který je v areálu krajské nemocnice. Je teprve druhý v zemi, kde může stroj o hmotnosti 6,5 tuny přistávat. Novinářům to řekl velitel vrtulníku Petr Smik. Většina heliportů v zemi je konstruována pro záchranářské vrtulníky o váze 3,5 tuny.

Podle velitele proto zatím mohli využívat jen heliport v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. "Jinak sedáme mimo a pacienta předáváme sanitce," uvedl Smik. Ocelová konstrukce tyčící se do výšky 20 metrů nad parčíkem v dolní části areálu liberecké nemocnice se mu zamlouvá. "Je to velice krásný heliport, perfektně udělaný, rozměrově i co se týče přistávacích světel náletových směrů. Pro mě perfektní přistání," zhodnotil.

První let vojenského vrtulníku do Liberce si nenechal ujít ani velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik. "V republice je unikátní, má veškeré standardy pro přistávání ve dne, v noci," ocenil. Cílem dnešní akce podle něj bylo nejen otestovat nový heliport, ale také vyzkoušet si spolupráci personálu nemocnice s posádkou vrtulníku. "Aby doktoři i naši záchranáři věděli, jak spolu komunikovat," konstatoval. Sokolem létá pětičlenná posádka, je vybaven stejně jako ostatní záchranářské vrtulníky a dá se například využít i při hašení požárů v nepřístupných terénech. Jako záchranářský vrtulník působí v Plzeňském a části Karlovarského kraje. "V případě potřeby jsme schopni zasáhnout po celé zemi, například při přírodní katastrofě," dodal generál.

Heliport za 41 milionů korun si dnes vyzkoušel i vrtulník policie. Záchranná služba ho využívá už od konce června. "Zatím jen pro sekundární zásahy, tedy převozy pacientů na jiná pracoviště," uvedl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hadač. Těžce zraněné pacienty začne dopravovat vrtulník na heliport od pondělí. Největší nemocnice v Libereckém kraji dosud heliport neměla. Pacienty letecká záchranná služba dopravovala na liberecké letiště, odkud je převážely sanitky. Ročně šlo o zhruba 500 případů. Cesta trvala i s přeložením 15 minut.

Heliport je vyhřívaný a vybavený světly pro přistávání v noci. Vrtulníky mohou v nemocnici přistávat celoročně. Železobetonová přistávací plocha ve tvaru talíře má průměr 30 metrů a je ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie. Heliport s pavilonem spojuje ocelová lávka.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, pacient, nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Praha, Libor Štefánik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heliport v Liberci může využívat, jako jeden z mála, i armáda  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.