Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Libercem včera poprvé jezdila osvětová tramvaj AIDS

U příležitosti světového Dne boje proti AIDS jezdila včera Libercem osvětová tramvaj. Na trase z Lidových sadů do Horního Hanychova se mohli svézt Liberečané zadarmo a ještě získat informace o tomto nebezpečném onemocnění a o možné ochraně před ním.


Na terminálu městské dopravy v centru města byla přistavena testovací sanitka, kde si zájemci mohli nechat zdarma udělat test na HIV a na místě se dozvědět výsledek.

Otestovat se v Liberci nechalo 62 lidí. "Zájem o testování byl velký, docela nás překvapil," řekl Július Szabó z České společnosti AIDS pomoc, která osvětovou akci ve spolupráci s libereckým dopravním podnikem uspořádala. "Ten test probíhá tak, že se klienta zeptáme na některé věci, abychom zjistili, zda má vůbec ten test smysl, třeba kolik měl sexuálních partnerů od posledního testu a podobně," uvedl.

Z pár kapek krve z prstu se pak udělá test, který trochu připomíná test těhotenský. "Podle počtu teček, které se zobrazí, pak víme, jestli je test negativní nebo je reaktivní. Test je velice spolehlivý," řekl Szabó. Pokud test vyjde reaktivní, zdravotníci na místě nabídnou klientovi odběr krve ze žíly, která se pak posílá do Státního zdravotního ústavu. Teprve tato laboratoř může klientovi sdělit, zda je HIV pozitivní.

Podobné preventivní osvětové akce pořádá Česká společnost AIDS pomoc už 11 let v Praze a tři roky v Ostravě. "Další města se podařilo letos zapojit poprvé," řekl ředitel Domu světla a spoluorganizátor akce Jiří Pavlát. Osvětové tramvaje dnes vyjely také v Brně, Olomouci nebo Plzni. V tramvajích jezdili dobrovolníci, medici a preventisté, kteří odpovídali na otázky pasažérů a rozdávali preventivní balíčky. Zároveň měli lidé možnost přispět na boj proti AIDS zakoupením symbolu červené stužky nebo přispět do kasičky.

První případ AIDS byl zaznamenán před čtvrt stoletím a od té doby si choroba vyžádala 25 milionů životů. I proto je celosvětově považována za jednu z nejčastějších příčin úmrtí a největší hrozbu současnosti. V Česku nových pacientů rekordně přibývá, za prvních deset měsíců testy odhalily nákazu virem HIV u 208 lidí, celkem je v zemi 2330 případů. Za letošní rok také přibylo 20 nemocných s AIDS a devět lidí na nemoc selhání imunity zemřelo. "V Libereckém kraji bylo zaznamenáno 52 infikovaných a v letošním roce byly diagnostikovány čtyři osoby," řekla národní manažerka Boje proti AIDS Veronika Šikolová.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky AIDS, Liberec, nemoc, HIV, Július Szabó, Liberec XIX-Horní Hanychov, Státní zdravotní ústav, Česko, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libercem včera poprvé jezdila osvětová tramvaj AIDS  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.