Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká nemocnice dokončila další etapu modernizace onkocentra

Krajská nemocnice v Liberci dokončila další etapu modernizace Komplexního onkologického centra. Dohromady už stála 45 milionů korun. Cílem projektu je hlavně zvýšit komfort pro pacienty. Do budovy se onkologie přestěhovala před 19 lety, kdy byl objekt komplexně rekonstruován, po těch letech už ale modernizaci nutně potřeboval.

Obnovy se dočkaly ambulance a čekárny a ve druhé etapě i lůžková část. Do konce roku by mělo centrum dostat i dva nové lineární urychlovače.

Ve druhé právě dokončené etapě se zlepšily podmínky zejména pro hospitalizované. "Původně čtyřlůžkové pokoje byly přeměněny na dvoulůžkové, modernizovali jsme sociální zázemí včetně odsávání prostor, vyměnili jsme vadné podlahové konstrukce v části patra a zároveň v celém patře podlahové krytiny," uvedl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Součástí úprav lůžkové části za pět milionů korun bylo i posílení rozvodů elektřiny nebo nové dveře či modernizované balkony.

"Cílem projektu je především zkvalitnit péči o naše nemocné, protože jsme při narůstajícím počtu pacientů měli v posledních letech podmínky na hranici únosnosti," řekl přednosta centra Jiří Bartoš. V posledních čtyřech letech se podle něj v Liberci ročně diagnostikuje více než 1500 nových pacientů s nádorovým onemocněním. "Vzhledem ke zvyšující se kvalitě léčby bude pacientů dál přibývat," uvedl přednosta. Trendem je podle něj hlavně ambulantní léčba, i proto se v první etapě rozšířila kapacita čekáren a ambulancí. "Stále jsou ale pacienti, jejichž stav či léčba si žádají hospitalizaci, proto modernizací prošly i pokoje," dodal Bartoš.

Modernizace onkologie souvisí s nákupem nového lineárního urychlovače, který liberecká nemocnice financuje s využitím evropských dotací. Teď slouží v nemocnici dva, jsou ale na hranici životnosti a je třeba je vyměnit. Nemocnice ale nechtěla kvůli výměně zařízení odstavit, a proto vybudovala přístavbu pro nový přístroj a zároveň padlo rozhodnutí postupně investovat i do modernizace onkocentra. O výsledku soutěže na dodávku lineárního urychlovače by mělo být brzy rozhodnuto. "Pokud vše vyjde, měli bychom získat hned dva nové přístroje," dodal Nečesaný.

Pořízením nových ozařovacích přístrojů zřejmě investice neskončí, onkocentrum by rádo ještě jeden ozařovač pro brachyterapii. "Je to způsob ozařování v bezprostředním kontaktu v dutinách, ozařuje se s vyšším výkonem, ale jen s minimálním dopadem pro okolí," řekl Bartoš. Tento druh léčby se využívá zejména u gynekologických nádorových onemocnění, v Liberci však zatím tento přístroj nemají, a tak musejí pacienty posílat do Prahy či Ústí nad Labem. Ve srovnání s lineárními urychlovači, kde se ceny pohybují i kolem 100 milionů korun, lze podle Bartoše přístroj pro brachyterapii pořídit do deseti milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Krajská nemocnice Liberec, pacient, urychlovač částic, Jiří Bartoš, léčba, Luděk Nečesaný, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice dokončila další etapu modernizace onkocentra  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.