Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocnice si koupí trenažér simulující skutečné operace

Liberecká nemocnice si pořídí speciální výukový přístroj, který reálně simuluje laparoskopické operace. Usnadní jí to přípravu mladých chirurgů na skutečné zákroky, k průpravě chce simulátor nabídnout i lékařům z jiných nemocnic. Přístroj je obdobou trenažéru, který využívají piloti při výcviku pro létání velkými dopravními letadly.

V zemi mají podobný simulátor zatím jen dvě jiné nemocnice. Novinářům to dnes řekl přednosta chirurgického centra v liberecké krajské nemocnici Petr Hromádka.

"Reálnou operaci připomíná z 99 procent," uvedl Hromádka. Operatér vidí na přístroji to, co by viděl při skutečném zákroku v břišní dutině, a realitu připomíná i ovládání operačních nástrojů. "Když s nimi zatáhne za tkáň, tak to cítí. Když cévu přestřihne, tak krvácí," upřesnil přednosta.

Na přístroji lze simulovat základní až středně těžké operace. "Když začínáte operovat laparoskopicky, náročná je jen samotná koordinace očí a rukou. Na monitoru sledujete dvourozměrný obraz, operujete jinde v třírozměrném prostoru," uvedl liberecký chirurg Vratislav Beran, který podstupuje kurz, aby na simulátoru mohl školit jiné lékaře. Simulátor nabízí různé obtížnosti operací na principu fungování počítačových her. Dokud lékař nezvládne danou úroveň, do další ho simulátor nepustí. "Je to těžší než ve skutečnosti. Přístroj je nekompromisní, neodpouští chyby," konstatoval Beran. Simulátor vyhodnocuje nejen provedení operace, ale třeba i správnost pohybů s nástroji. 

Obvyklá cena takového přístroje na trhu je podle generálního ředitele nemocnice Luďka Nečesaného pět milionů korun, Liberec za něj zaplatí něco mezi 1,5 až dvěma miliony korun. "Měli bychom ho mít do několika týdnů," uvedl. V zemi mají simulátorem zatím jen Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích.

Podle přednosty Hromádky je na zvážení, zda by v budoucnosti neměla být výuka na simulátoru pro mladé lékaře povinná jako třeba ve Švýcarsku. "Tam je podmínkou k atestaci 30 operací na simulátoru," řekl. V Liberci chtějí na trenažéru provádět nejen laparoskopické zákroky, ale časem umožnit i nácvik endoskopických operací pro gynekology a urology.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, simulátor, lékař, Petr Hromádka, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Luděk Nečesaný, Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice si koupí trenažér simulující skutečné operace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.