Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice začne stavět urgentní příjem nejdřív za 4 roky

Pavilon urgentní péče v krajské nemocnici v Liberci za dvě miliardy korun se zřejmě začne stavět mnohem později, než se předpokládalo. Podle původních odhadů měl stát do konce roku 2017. Nově se počítá se zahájením výstavby nejdřív v roce 2018, spíše ale v letech 2019 nebo 2020.

"Náš původní nadhled byl hodně optimistický. Nechali jsme si zpracovat harmonogramy jedné či druhé varianty, ať už je to výběrové řízení nebo architektonická soutěž, ale bohužel vzhledem k velikosti stavby to neurychlíme," řekl generální ředitel krajské nemocnice Luděk Nečesaný"Nicméně musíme do konce roku 2015 odstartovat něčím konkrétním. To znamená vědět, co přesně chceme mít postaveno, a spustit veškeré schvalovací procesy. Na to jsou dané lhůty, které se velmi zpřísnily a které nejde urychlit," dodal.

Projekt počítá s výstavbou šestipodlažního objektu za 0,8 až 1,2 miliardy korun, v němž by měly být centrální příjem i centrální operační sály, ARO, JIP, urgentní příjem kardiologie, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum i všeobecná chirurgie. Součástí projektu je i vytvoření centra vysokoškolské výuky a biochemie, laboratoře má nyní nemocnice v pěti budovách. Vybudování centra si odhadem vyžádá půl miliardy korun. Na dalších 300 až 400 milionů korun přijde výstavby energocentra. Náklady chce nemocnice zaplatit z více zdrojů, z fondů EU, veřejných rozpočtů, vlastních prostředků i úvěru. Podle Nečesaného je schopna na splácení úvěru ze svého ročně dát 30 až 40 milionů korun.

Nemocnice modernizaci nutně potřebuje, protože současný areál v Husově ulici nevyhovuje prostorově a neumožňuje ani další rozvoj největšího krajského zdravotnického zařízení. Do března příštího roku chce mít nemocnice aktualizovaný generel, který by rozvoj areálu řešil komplexně.

Liberecká nemocnice hospodaří ročně s obratem kolem 2,8 miliardy korun a je zisková, za deset měsíců letošního roku je v plusu 59 milionů korun. Od Nového roku se sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov, a vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1140 lůžky a více než 2500 zaměstnanci.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, stavba, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice začne stavět urgentní příjem nejdřív za 4 roky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.