Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocných chřipkou opět přibylo, tři lidé zemřeli

Sípajících pacientů v čekárnách lékařů jen tak neubývá, ba naopak. V kraji přibylo v pátém týdnu opět nemocných chřipkou a respiračními chorobami. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1820 nemocných, což je o 11 procent více než před týdnem. Tři lidé už v souvislosti s chřipkou zemřeli, jde většinou o starší pacienty.

Na nemocnosti se podle Prattingerové významně podílí chřipka, v kraji bylo zatím potvrzeno 97 případů, z toho 96 typu A. V 15 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech jak u dětí, tak u dospělých způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic. Počet nemocných už podle Prattingerové překročil hranici epidemie, v minulosti ale bylo v Libereckém kraji nemocných i podstatně víc.

"Situace není kritická, prostě je zima, je chřipkové období a nemocných je hodně," poznamenala vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Připustila, že je hodně potvrzených případů výskytu pravé chřipky. "Neumím ale říct, jestli je případů opravdu víc než v jiných letech, nebo se víc než v jiných letech vyšetřuje, protože je dostupnější diagnostika, kterou má každá druhá nemocnice," dodala. V příštím týdnu lze podle ní s ohledem na dovolené a jarní prázdniny očekávat pokles počtu nemocných v ordinacích lékařů.

Všechny nemocnice v Libereckém kraji s výjimkou frýdlantské už zakázaly kvůli chřipce návštěvy. Nemocnice ve Frýdlantu tak striktní není, jen žádá, aby lidé návštěvy omezili na nezbytné a závažné případy. V úterý zakázaly návštěvy nemocnice v České Lípě a Jilemnici.

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, kdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla tehdy zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února - 2223 případů na 100.000 obyvatel.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky chřipka, nemoc, Liberecký kraj, nemocnice, Krajská hygienická stanice, jarní prázdniny, Nemocnice Frýdlant, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných chřipkou opět přibylo, tři lidé zemřeli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.