Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový trend? V Libereckém kraji přibývá neočkovaných dětí

V Libereckém kraji přibývá dětí, které nemají povinné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Podle zjištění hygieniků je mezi dětmi narozenými v roce 2011 dvakrát více neočkovaných než u dětí narozených v roce 2010. Novináře o tom informovala vedoucí protiepidemiologického oddělení krajské hygieny Jana Prattingerová.

Za současnou neochotou nechat očkovat své dítě může být podle epidemioložky špatná osobní zkušenost nebo zkreslené informace. "S těmi informacemi, které máme a kterých je kolem nás strašné množství, tak se dá s nimi manipulovat," uvedla Pratingerová. "Domnívám se, že je potřeba o tom diskutovat a neříkat jenom jednostranné informace," konstatovala.

Epidemioložka je přesvědčena o tom, že výhody pramenící z očkování výrazně převažují nad nežádoucími účinky. Například u spalniček v Česku před zavedením povinného očkování onemocnělo ročně v průměru asi 50.000 lidí a 50 umřelo. Nyní spalničkami onemocní kolem deseti až 15 lidí. Výjimkou byl loňský rok, kdy se objevila lokální epidemie v Ústeckém kraji a onemocnělo tam asi 200 lidí. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie.

V Libereckém kraji loni hygienici řešili jediný případ, který navíc souvisel s ústeckým. Jeden se už objevil i letos, v minulém týdnu se onemocnění projevilo u Poláka, který pracuje v Liberci u velké nadnárodní firmy. "Zdroj zatím neznáme," řekla Prattinegrová. Podle ní jsou pod dohledem rodina, přátelé i kolegové z práce. Inkubační doba bývá maximálně 18 dnů, první příznaky jsou podobné chřipce. Spalničky jsou podle Prattingerové vysoce infekční onemocnění. "Jeden nemocný nakazí až 18 lidí, třeba u chřipky je tento index jen čtyři a u eboly dva," upozornila. Šíření spalniček ale brání vysoká proočkovanost populace, za ideální považují epidemiologové 95 procent. Pod touto hranicí je v kraji proočkovanost u čtyřletých dětí na Jablonecku a Liberecku.

Očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím se provádí ve dvou dávkách. Poprvé v 15 měsíci věku, přeočkování se dělá o šest až deset měsíců později. Z nedávné krajské kontroly hygieniků vyplynulo, že mezi 4820 dětmi narozenými v roce 2010 jednu nebo obě dávky nedostalo 163 dětí. Mezi 4191 dětmi narozenými v roce 2011 jich je dokonce 320. Pro děti v Česku je nyní povinné také očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Ročně zůstanou vážné následky po očkování čtyřem až pěti dětem, i proto někteří rodiče očkování potomků odmítají. Argumentují svou zodpovědností za zdraví dítěte a požadují, aby o všech rizicích očkování byla vedena otevřená veřejná debata.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, očkování, spalničky, Krajská hygienická stanice, Česko, Indie, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový trend? V Libereckém kraji přibývá neočkovaných dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.