Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci se otevřel nový operační sál na oční klinice

Nové operační sály otevřela oční klinika v Liberci – Rochlici. Jedná se o první privátní oftalmologické zařízení v Libereckém kraji, které s touto službou pro pacienty přichází. Bezbariérový operační trakt pro nitrooční zákroky naváže na ambulantní část, která byla otevřena před třemi lety a která slouží obyvatelům celého regionu.

„Operovat tu budeme především jedno z nejrozšířenějších oftalmologických onemocnění – šedý zákal (katarakta). Pacienti se ale mohou objednávat také na refrakční operace nitroočních čoček. Tedy zákrok, po kterém brýle nebo kontaktní čočky nahradí čočka přímo uvnitř oka,“ vysvětlil primář kliniky Jiří Korynta. Spolu s ním tu bude zákroky provádět také další kapacita v oboru, docent Jiří Paštapřednosta Oční oddělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, mimochodem turnovský rodák a absolvent libereckého gymnázia.

Nabídka oční kliniky přichází ve chvíli, kdy se čekací doby v kraji pohybují kolem půl roku. „U nás je možné absolvovat zákrok do týdne od předoperačního vyšetření,“ upozornil docent Korynta.

Oční klinika v Liberci – Rochlici má uzavřeny smlouvy zatím se třemi zdravotními pojišťovnami. Plně hrazené operace tu provádějí pojištěncům Vojenské zdravotní pojišťovny, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR a Oborové pojišťovny Škoda.

„Se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, s níž máme smlouvy na ambulantní péči v naší klinice, o úhradě operací šedého zákalu stále jednáme. Pevně věříme, že se to nakonec podaří, protože podle nedávné studie MZV více než padesát procent jejich pojištěnců odchází za těmito zákroky mimo Liberecký kraj. Není to ke škodě jen samotným pacientům, kteří musí operaci obětovat čas i další náklady na cestu, ale i pro samotný Liberecký kraj. Peníze, které sem z pojišťoven přijdou, se tu také zdaní, což je další významný efekt,“ zdůraznil ředitel kliniky Luděk Pollák.

Do budoucna plánují, že by pacienty mohli sami dopravit pacienty k zákrokům i z méně dostupných oblastí regionu či jeho bezprostřední blízkosti, kde mají lidé komplikace s dopravou. „Například ze Šluknovského výběžku,“ upřesnil ředitel Pollák.

Oční klinika Liberec se ale nezaměřuje pouze na operativu, ale i na prevenci. „Na speciálním přístroji na bázi skenovacího oftalmoskopu provádíme vyšetření sítnice. Z očního řečiště lze rozpoznat nejen cukrovku, ale dokonce i řadu dalších nemocí, například hypertenzi či aterosklerózu,“ doplnil primář Korynta.

Tisková zpráva

Štítky klinika, Liberec, pacient, Liberecký kraj, Liberec VI-Rochlice, Ústřední vojenská nemocnice, Praha, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se otevřel nový operační sál na oční klinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.