Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vrtulníky mohou od středy přistávat na heliportu v nemocnici

Vrtulníky s těžce zraněnými pacienty mohou ode dneška přistávat přímo v areálu liberecké nemocnice. Zprovoznění heliportu umožní záchranné službě častější nasazení vrtulníku. Informaci řekl ve středu její krajský ředitel Vladimír Hadač.


"Dostupnost pro vrtulník a transport do nemocnice bude pro nás jednodušší. Dříve třeba transport z rychlostní komunikace s přesunem na letiště a sanitou do nemocnice ztrácel význam," uvedl Hadač.

Největší nemocnice v Libereckém kraji dosud heliport neměla. Pacienty letecká záchranná služba dopravovala na liberecké letiště, odkud je převážely sanitky. Ročně šlo o zhruba 500 případů. Cesta trvala i s přeložením 15 minut. "Pro pacienty to bude větší komfort. Ošetření na odborném pracovišti bude navazovat v kratším časovém intervalu, tím pádem i riziko komplikací se snižuje," dodal Hadač.

O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se léta diskutovalo, realizaci ale brzdil nedostatek peněz. Stavět se začalo před rokem s pomocí evropské dotace. Náklady byly 41 milionů korun, z dotace se zaplatilo 29,75 milionu.

Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu, nakonec vybrala takzvanou trojnožku, což je ocelová konstrukce tyčící se do výšky 20 metrů nad parčíkem v dolní části areálu. "V republice je unikátní konstrukcí i vybaveností," řekl ředitel sekce letových standardů Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Heliport je vyhřívaný a vybavený světly pro přistávání v noci. Vrtulníky budou moci v nemocnici přistávat celoročně, a to i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Železobetonová přistávací plocha ve tvaru talíře má průměr 30 metrů a je ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie. Heliport s pavilonem spojuje ocelová lávka vážící 31,5 tuny. Hmotnost ocelového skeletu je 230 tun. Veřejnosti je přístupná plošina ve výšce zhruba pěti metrů.

Výstavba heliportu byla nezbytnou podmínkou k tomu, aby si liberecká nemocnice udržela status traumacentra. Heliport také zrychlí a usnadní transport těžce zraněných pacientů, kteří jsou přiváženi z celého Libereckého kraje i přilehlých oblastí do dalších specializovaných pracovišť nemocnice - kardiocentra či neurocentra.

 

Napsala ČTK

 

Štítky nemocnice, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Stanislav Mackovík, Úřad pro civilní letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrtulníky mohou od středy přistávat na heliportu v nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.