Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

LETNÍ ZAJÍMAVOSTI: Šest věcí, které jste nevěděli o významných českých řekách

Prázdniny jsou tady a s nimi i výzva k cestování. I s ohledem na bezpečnostní situaci pro stále více lidí přestává být atraktivní polehávání v rezortech u moře a namísto toho v létě objevují krásy českých luhů a hájů. To je dobře. Aby vás cestování ještě více bavilo, přinášíme vám pár zajímavostí – tentokrát o českých řekách. A až k nim pojedete, zkuste třeba přijít na jméno jediné řeky, jejíž název není rodu ženského. Nápověda: Píšeme o ní i v našem článku.

1. Jaká je nejdelší česká řeka?

Nejdelší českou řekou je Labe – od pramene k ústí do Severního moře u německé obce Cuxhaven napočítáte předně 1165 kilometrů. V České republice přitom řeka Labe měří jen 370 kilometrů.

2. Které řeky ústí do moře?

Vyjma již zmíněného Labe do moře přímo ústí ještě jedna česká řeka – druhá nejdelší. Hádáte Odru? Pak jste trefili do černého. Odra pramení v Olomouckém kraji a po 136 kilometrech v České republice přechází do Polska, na jehož území po 725 kilometrech ústí do Baltského moře u zajímavé obce jménem Svinoústí.

3. Proč se Labe nejmenuje Vltava?

Zejména hrdým Jihočechům nedá tato otázka spát a považují ji za velkou geografickou nespravedlnost. Proč se u Mělníka vlévá Vltava do Labe a ne naopak, když je Vltava prokazatelně delším (430 kilometrů) a vodnatějším tokem než Labe? Odpověď je podle historiků nutné hledat v dobách Keltů. Ti se přesunujíce od Severního moře na české území údajně neměli šanci seznámit s delší a významnější řekou Vltavou, protože se k ní jednoduše nedostali, a nabyli tak dojmu, že existuje jen řeka Labe. Název je zřejmě odvozen od keltského slova elb (velká řeka), případně Albth (bílá řeka). Labe je také jedinou českou řekou, jejíž název není ženského rodu (řekou, nikoliv potokem).

4. Kde přesně je pramen Vltavy?

Pramen řeky Vltavy, jejíž jméno je odvozeno od germánských slov wilth (dravý, divoký) a ahwa (voda, proud, řeka), je významnou turistickou atrakcí. Málokdo však ví, že se jedná o pohou symboliku, neboť studánka u obce Kvilda je plněna dřevěným potrubím umístěným pod asfaltovou cestou. Pramenů Vltavy je totiž více a leží v nepřístupných svazích Černé hory. Výjimku tvoří na kůlech zpřístupněná naučná stezka Fenomény horské přírody, po které lze dojít až k jednomu ze skutečných pramenů řeky.

5. Co je to rozvodí?

Rozvodí se označuje území, z něhož se vodní toky rozebíhají do určitých moří. V České republice máme významné místo, na kterém se setkávají hned tři rozvodí. V oblasti Kralického Sněžníku (hora Klepý) je hydrologický uzel hned tří úmoří: Černého, Severního a Baltského.

6. Jaká je nejupravovanější česká řeka bez jediné přehrady?

Česká republika je rájem přehrad, zejména Vltavská kaskáda stojí za samostatný článek. Máme tu však řeku, v níž byly upraveny všechny meandrující úseky (až na dva), ale přitom na ní nestojí žádná přehrada. Jde o řeku Moravu. Významný vodní tok je sice upraven řadou odlehčovacích ramen a hrází, přehrada na ní však chybí. Po povodních v roce 1997 se diskutovalo, avšak záměr nebyl nikdy realizován.

Autoři | Foto I, Ondřej Žváček [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

Štítky Labe, moře, Vltava, Česko, přehrada, Severní moře, Odra, Cuxhaven, Polsko, Baltské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LETNÍ ZAJÍMAVOSTI: Šest věcí, které jste nevěděli o významných českých řekách  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.