Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA BARISTKA: Arabica nebo Robusta, to je oč tu běží…

 
úterý, 20. března 2018, 16:18

Údaj, který jistojistě najdete na přebalu každé kávy. Poměr Arabicy a Robusty, tedy jejich procentuální zastoupení v připravené směsi. Proč se vlastně obě odrůdy míchají dohromady? A v čem každá z nich vyniká a kde mají slabá místa? Podívejme se na zoubek, tedy vlastně na zrnko, těmto dvěma nejznámějším druhům kávy společně s odborníky ze společnosti Alesio v dalším díle seriálu Drbna baristka.

V souboji kvality jednoznačně vítězí Coffea arabica, pro nás čistě jen Arabica. V současnosti tvoří zhruba tři čtvrtiny celosvětové produkce kávy, i když je náročnější na pěstování, než Coffea canephora – Robusta. Arabica totiž vydá svou první úrodu až po šesti letech od nasazení, na rozdíl od Robusty, na které se dá první sklizeň slavit už po dvou nebo třech letech. Arabika je díky tomu, že se pěstuje v nadmořské výšce 600 až 2000 metrů, mnohem náchylnější k různým chorobám – na rozdíl od Robusty, které stačí nadmořská výška mezi 200 a 600 metry a je tak více odolnější.

Chuťové odlišnosti mezi jednotlivými odrůdami jsou natolik patrné, že je často dokáže rozeznat i laik. Arabika je v základu chuťově mnohem zajímavější a bohatší. Její chuť je plná a dle svých druhů doplněná o květinové, čokoládové nebo třeba i oříškové podtóny. Robusta se naopak vyznačuje výrazně hořkým aroma, která na jazyku zanechává dlouhou, specifickou dohru a jde z ní cítit silné, zemité aroma.

Proč ale často kombinujeme tyto dvě odrůdy, když jedna z nich je prokazatelně kvalitnější a tou druhou její hodnotu snižujeme? Odpověď je jednoduchá: cena a kofein. Díky náročnosti Arabicy na pěstování je její cena pro běžné spotřebitele vyšší, a proto se vytváří cenově dostupnější směsi kombinací s Robustou. Robusta v sobě obsahuje někdy i dvojnásobné množství kofeinu oproti Arabice, který funguje jako stimulant a povzbudí. Kromě téhle vlastnosti však Robusta nenabízí žádné zajímavé chuti, proto se právem větší oblibě těší kávy z odrůdy Arabica.

Napsal(a) redakce | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích...

středa, 17. ledna 2018, 11:06

Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice Latte art se meze rozhodně...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich...

čtvrtek, 21. prosince 2017, 16:54

Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá prodejců kaprů. V letošním roce...

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

sobota, 2. prosince 2017, 03:50

Vánoce se blíží a s nimi tradiční i novodobé zvyky jako zdobení domácností, zapalování svíček na adventním věnci, vyloupávání...

Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?

sobota, 15. července 2017, 23:27

Řada pronajímatelů byt pronajímá na dobu určitou, například na jeden rok, aby si nájemce nejprve vyzkoušela. Víte, že k...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Zamrzlé rybníky musí rybáři provzdušňovat. Jarní výlovy by mohly začít v polovině března

Třeboňští i novohradští rybáři stále provzdušňují rybníky. I když teď přes den teploty v kraji stoupají až k deseti stupňům nad nulu, rybníky jsou většinou ještě zamrzlé. Jarní výlovy by mohly začít už v polovině března.

Trump pozval Babiše do Bílého domu

Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu. Návštěva českého premiéra ve Spojených státech by se měla uskutečnit 7. března. Babiše o pozvání informoval americký velvyslanec v Česku Stephen King, řekl český premiér novinářům při návštěvě Izraele. Informaci zároveň King zveřejnil na twitteru. Podle Babiše je pozvání vyvrcholením vztahů mezi ČR a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie. King očekává brzké oficiální potvrzení pozvání z Bílého domu.

V hovězím z Polska se našla salmonela, zavádějí se kontroly

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky.