Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při výběru nespálit

 
úterý, 8. května 2018, 11:00

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.

To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.

Pravidlo č. 1: kvalitní káva krásně vypadá!

Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.

Pravidlo č. 2: kvalitní káva voní!

Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.

Pravidlo č. 3: chuť espressa musí pohladit na duši…

Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.

Pravidlo č. 4: ptejte a zajímejte se!

Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně!

Napsal(a) redakce | Foto pixabay.com

Štítky Káva, seriál, barista

 


 

Kam dál?

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích...

středa, 17. ledna 2018, 11:06

Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice Latte art se meze rozhodně...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich...

čtvrtek, 21. prosince 2017, 16:54

Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá prodejců kaprů. V letošním roce...

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

sobota, 2. prosince 2017, 03:50

Vánoce se blíží a s nimi tradiční i novodobé zvyky jako zdobení domácností, zapalování svíček na adventním věnci, vyloupávání...

Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?

sobota, 15. července 2017, 23:27

Řada pronajímatelů byt pronajímá na dobu určitou, například na jeden rok, aby si nájemce nejprve vyzkoušela. Víte, že k...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO: Ještěd zahalil kouř. Na hřebeni...

  • Bezmoc ve veseckém domě. Město tam dočasně...

  • Pět hasičských jednotek vyráží k požáru...

  • V Mníšku dostal řidič smyk a napálil to do...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

(NE)OBYČEJNÍ: Díky Beátce máme spokojenější život, říkají Eliška s Daliborem

Eliška s Daliborem jsou (Ne)obyčejný pár z Českých Budějovic. Před necelými třemi lety se jim narodila dcera Beátka. Není to úplně typické dítě. Má totiž Treacher-Collins syndrom. Že je určitým způsobem jiná, byste ale, nebýt deformace obličeje, ani nepoznali. Je to veselá, chytrá holka, která si ráda hraje a občas rodičům brnká na nervy.

VIDEO: Na D11 se děly věci. Téměř třicet vozidel na dálnici v běžném provozu couvalo, někteří řidiči jeli i v protisměru

Včera kolem 18. hodiny se na D11 ve směru z Hradce Králové do Prahy u exitu na 68. kilometru děly věci. Téměř třicet vozidel v běžném provozu na dálnici couvalo, nebo se otáčelo, či dokonce jelo v protisměru. Událostí se zabývají policisté z dálničního oddělení Pravy.

OČIMA HASIČE: Řidič zůstal po autonehodě zaklíněný za volantem. Hasiči ho museli vystříhat

K závažné dopravní nehodě na 173. kilometru D1 vyjížděly ve středu odpoledne hasičské jednotky. Mikrobus plný lidí zezadu narazil do kamionu. Řidič auta zůstal zaklíněný za volantem. Hasiči ho musel z automobilu vyprostit. Při nehodě se zranilo šest lidí, dva z toho těžce. Jedním z nich byl právě řidič dodávky.