Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadl

 
čtvrtek, 10. května 2018, 07:45

Gothajský salám má stále cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Prodává se u nás již od dob první republiky a v obchodech lze najít i takové, které se obalem hlásí k historickým recepturám. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina propadla v nezávislém testu kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest odhalil přítomnost separátu, který se v gothajích nesmí používat.

Řada spotřebitelů považuje gothaj za uzeninu nízké kvality, zatímco jiní na něj nedají dopustit. Časopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 % směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

Sedm z dvanácti klame zákazníka

Analýza objevila významné prohřešky. „Sedm z 12 testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalita masa použitého v gothajích je rozdílná. Mnohé o ní prozradil obsah čistých svalových bílkovin, ze kterého se pozná, kolik je v gothajích samotné svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

Výrobce si za kvalitou stojí

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Za kvalitou výrobku si stojí i samotný výrobce gothajského salámu Chodura. „Nicméně filosofie majitele společnosti, Ing. Chodury je jednoznačné zaměření se na kvalitu. Proto i u výrobků, které nejsou našim hlavním výrobním programem se snažíme našim zákazníkům předkládat kvalitní produkty s vysokým obsahem masa a to nejen v propagačních materiálech a PR prohlášeních, ale skutečně na talíři. Pevně věříme, že se toto budování značky Chodura v dlouhodobé perspektivě vyplatí a naši spokojení zákazníci to ocení. Máme v nejbližším období v plánu rozsáhlé rekonstrukce s cílem modernizace, zavádění inovativních výrobních postupů za účelem dalšího zlepšení nutričních hodnot naší produkce a zvýšení kapacity, takže i proto se nám tato filosofie jeví, jako krok správným směrem," shrnul výkonný ředitel společnosti Beskydské uzeniny Chodura Tomáš Hrouda.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Byl kdysi gothaj lepší?

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978. Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 % směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 % masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 % masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Napsal(a) Michael Daněk s využitím tiskové zprávy | Foto Kostelecké uzeniny
 


 

Kam dál?

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích...

středa, 17. ledna 2018, 11:06

Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice Latte art se meze rozhodně...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich...

čtvrtek, 21. prosince 2017, 16:54

Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá prodejců kaprů. V letošním roce...

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

sobota, 2. prosince 2017, 03:50

Vánoce se blíží a s nimi tradiční i novodobé zvyky jako zdobení domácností, zapalování svíček na adventním věnci, vyloupávání...

Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?

sobota, 15. července 2017, 23:27

Řada pronajímatelů byt pronajímá na dobu určitou, například na jeden rok, aby si nájemce nejprve vyzkoušela. Víte, že k...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Donald Trump teď platí státní recepce ze svého. Americká rozpočtová nouze se týká i ambasády v Česku

„Máme tu pizzy, 300 hamburgerů, hranolky, hodně, hodně hranolek! Všechno naše nejoblíbenější jídlo,” rozplýval se americký prezident před vítězi americké Národní studentské fotbalové ligy, které pozval na recepci do Bílého domu. Protože kuchaři museli kvůli rozpočtové nouzi na neplacenou dovolenou, “vaří” si teď Donald Trump sám.

Kvalita života v Brně je vyšší než v New Yorku, Praze nebo Londýně

Jak se žije v Brně? Lépe než v New Yorku nebo Londýně. Přesto si moravská metropole oproti předchozím letům v porovnání s jinými městy světa výrazně pohoršila. Žebříček měst s nejlepším prostředím životu vydává každoročně server Numbeo, který sbírá data od uživatelů a porovnává je u 226 měst světa. Brno letos skončilo na 89. místě, Praha na 97.

Fakulta umění a architektury hledá děkana. Na post se hlásí i Osamu Okamura

Už příští čtvrtek zvolí akademický senát fakulty umění a architektury liberecké Technické univerzity nového děkana. Vybírat se bude ze dvou jmen - Jana Stolína, který na fakultě působí dvacet let a Osamu Okamury, který přednáší například na pražské vysoké škole ARCHIP.