Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sezóna chatových zlodějů je tady. Jak chatu zabezpečit?

Nepřítomnosti chalupářů a chatařů na jejich letních sídlech využívají mimo sezónu zloději. Ti zimní měsíce využívají k výpravám do chatových oblastí a opuštěných chalup, které jsou pro ně velkým lákadlem. Pokud při příjezdu na chatu nechcete být nepříjemně překvapeni, měli byste svou chalupu co nejlépe zabezpečit. Tady je pár jednoduchých kroků.

Chatu kontrolujte, alespoň občas

Pokuste se během zimy alespoň několikrát na chalupu nebo chatu zajet. Pokud máte dům v zastavěné oblasti, zjistěte, zda u někoho v okolí nedošlo k vloupání. Chalupu důkladně zkontrolujte, nezapomeňte prohlédnout zahradu, pokud je sníh, mohli by zloději při obhlížení objektu zanechat stopy. Prohlédněte okna a okenice, zda nenesou známky poškození, nahlédněte i do zahradní kůlny a přístřešku na dřevo. Samozřejmostí by mělo být prověření zámku ve dveřích a kontrola vnitřku chalupy. V případě, že narazíte na známky toho, že se někdo pokoušel do chalupy dostat, vyměňte všechny zámky včetně visacích, abyste zloději další pokus ztížili. Vybírejte takové, které vydrží i náročné zimní podmínky a nezamrznou. Budete lépe chráněni před zloději, a navíc na vás po příjezdu na chatu nebude čekat nemilé překvapení v podobě zamrzlého zámku.

Nelákejte zloděje

Mnoho majitelů chat často nevědomky vloupání usnadňuje, protože kolem domu nechává přístupné nářadí, které mohou zloději použít k vloupání. Nezapomeňte proto všechno nářadí uklidit do kůlen či uzamykatelných boxů. Dveře kůlny i branku zabezpečte petlicí a visacím zámkem, okna zajistěte okenicemi, využít můžete i bezpečnostní folie na sklo. Pokud nemáte okenice, snažte se skrýt z dohledu cenné věci. Schovejte je do skříní, dejte je ke zdi a zakryjte starou dekou. Zloději objekt nejprve obhlížejí a je zbytečné je lákat třeba na elektroniku, kterou by mohli snadno zpeněžit v nejbližším bazaru.

Spolupracujte s okolím

Pokud nežijete na samotě, kde široko daleko není živá noha, poproste o pomoc sousedy nebo známé chalupáře. Mohou vám zavolat, kdyby se poblíž vaší chaty někdo potuloval nebo kdyby se jevila poškozená. Zkuste také kontaktovat nejbližší služebnu policie. Policisté v zimě v rámci prevence často vyjíždějí kontrolovat rekreační objekty, které si jako svůj cíl rádi vybírají nejen zloději, ale také bezdomovci. Můžete spolu s ostatními chataři požádat policii o občasnou kontrolu a předat jim kontakt pro případ, že by k vloupání nebo pokusu o něj došlo.

Nepodceňujte kvalitní zámek

Není pravdou, že když se zloděj chce dostat dovnitř, vždy se mu to povede. Kvalitní zabezpečení umí nenechavce zpomalit, vyvést z míry nebo mu vloupání úplně překazit. „I při pokusu o vniknutí do objektu většinou platí pravidlo pěti minut. Pokud do té doby zloděj neuspěje, pravděpodobně nechá chalupu na pokoji,“ dodává Jitka Stejskalová, bezpečnostní specialistka. „Zloději volí takové objekty, do kterých se dostanou pomocí jednoduchých nástrojů. Pokud je na dveřích zámek certifikovaný minimálně v bezpečnostní třídě III., výrazně se zvyšuje šance, že majetek zůstane ochráněn.“ Zámek vybírejte u odborníků a nechte si poradit, který je nejvhodnější právě pro váš objekt.

Simulujte vaši přítomnost

Pokud nemůžete na chalupu občas zajet a podpořit tak dojem, že není dlouhodobě opuštěná, musíte být vynalézaví jinak. Obydlená chata by neměla mít přeplněnou schránku ani neodházený sníh na cestě – s obojím vám mohou za drobný obnos pomoci třeba sousedi. Odklizená cesta k domu budí zdání vaší přítomnosti a může zloděje od vloupání odradit. Pořídit si můžete světla s automatickým spínačem, která lze ovládat na dálku a v různé časy je zapínat. Využít lze i široké možnosti moderních elektronických zabezpečovacích systémů, od jednoduché bezpečnostní kamery až po pohybová čidla. Vždy ale platí, že zabezpečení začíná kvalitním zámkem.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky chaty, chalupy, zabezepčení, chata, chalupa, zámek

Sezóna chatových zlodějů je tady. Jak chatu zabezpečit?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.