Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejlepší tipy na výlety v libereckém okolí

PR článek

S přicházejícím létem a začátkem prázdnin vyvstává mnoho otázek, kam vyrazit na delší pobyt nebo třeba jen výlet. Podívejte se na náš výběr, ve kterém nechybí hrad, zámky a další místa, která vám zajistí celodenní zábavu.

Hrad Grabštejn

V libereckém kraji na obcí Chotyně a nedaleko Hrádku nad Nisou se tyčí hrad Grabštejn známý také jako Ulsytz, Vlsycz nebo Grafenstein. První zprávy o něm pocházejí již ze 13. století, v němž byli jeho majiteli purkrabí z Donína.

Hrad byl během husitských válek několikrát dobýván a v 16. století však museli purkrabí hrad prodat. Ten spadl do rukou císařskému radovi a místokancléři dr. Jiřímu Mehlovi ze Střelic. V tomto období prošel hrad velkými úpravami, a z gotické stavby se tak stala stavba renesanční. Dodnes můžete obdivovat krásnou malířskou výzdobu dostavované kaple zasvěcené svaté Barboře.

Během 17. století prošel hrad rukama dalších majitelů, jimiž byli třeba i Černovousové nebo Albrecht z Valdštejna. V roce 1990 prošel hrad pod vedením Státního památkového ústavu obrovskou rekonstrukcí, která probíhala až do roku 2010. Hrad má plně vybavené interiéry a pravidelně se v něm pořádají další kulturní akce.

Zámek Sychrov

Přibližně 16 km jižně od Liberce se nachází státní zámek Sychrov. Historie tohoto zámku sahá až do 15. století, v němž se jednalo spíše o tvrz. Zámkem se Sychrov stal až v 17. století. Největší slávy se mu dostalo od roku 1820, v němž se majitelem zámku stal Karel Alain Gabriel Rohan. Ze zámku se stala monumentální empírová stavba, později předělaná do dnešní novogotické podoby.

Na zámku si můžete užít překrásný zámecký park v anglickém stylu nebo oranžérii, jež byla také květinovou galerií. Ta byla zrekonstruována v roce 2011.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Na severním okraji obce Bozkov v Krkonošském krasu leží samostatné systémy jeskynních chodeb a síní propojených štolou. Jeskyně vznikly korozivní činností podzemních vod ve vápenitých dolomitech.

Jejich nejnižší část je trvale zaplavena vodou, jež vytváří půvabná jeskynní jezera, jež jsou největší v Čechách. Bozkovské jeskyně jsou díky své délce (1 060 m) a rozpětím (43 m) nejdelšími dolomitovými jeskyněmi u nás.

Rychlé tipy na cestování

Zaujala vás některá z vybraných destinací? Ať už jedete autem nebo vlakem, je dobré si cestu zpříjemnit. Nezapomeňte si na výlety vzít dostatečné množství tekutin, zvlášť jedete-li i s dětmi, a pokud zavítáte právě do dolomitových jeskyní, neopomeňte ani na teplejší mikinu, protože teplota vzduchu tam dole se pohybuje v rozmezí 7,5 – 9 °C.

Do auta nebo do vlaku si s sebou můžete vzít třeba herní konzoli nebo třeba čtečku knih v elektronické podobě, ve které si můžete přečíst něco více o těchto místech.

Štítky hrad, výlet, zámek, Grabštejn, jeskyně, Husitské války, Sychrov, Albrecht z Valdštejna, Liberecký kraj, Donín, Hrádek nad Nisou, Chotyně

Nejlepší tipy na výlety v libereckém okolí  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.