Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Margaríny? Samá voda! Test vyhrála Flora Light

Jaká je kvalita tuků použitých na výrobu margarínů a jaké další látky ukrývají? Časopis dTest poslal do laboratoře 22 roztíratelných rostlinných tuků, dostupných běžně v obchodech. Výrobky se značně lišily co do obsahu tuku i v senzorickém hodnocení. Jeden z nich obsahoval emulgátor, který do výrobku neměl přijít.

Roztíratelné rostlinné tuky jsou běžně označované jako margaríny. Pod obchodním názvem margarín se však smějí prodávat pouze výrobky, které obsahují mezi 80 a 90 % tuku. „Na žádný takový jsme však v obchodech nenarazili. Testované výrobky obsahovaly od 20 do 60 procent tuku. Přičemž platí, že čím méně tuku tyto produkty obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ konstatuje Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.

Roztíratelné tuky dnes tvoří rafinované rostlinné oleje a voda spolu s emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty, barvivy a regulátory kyselosti. Na prvním místě ve složení testovaných výrobků figuroval většinou řepkový olej, pětina produktů druh rostlinných tuků použitých při výrobě vůbec nespecifikovala.

Výrobci margarínů často vyzdvihují příznivé složení mastných kyselin ve svých výrobcích. Světová zdravotnická organizace doporučuje snižovat příjem nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu tuků. „Vyšší hodnoty nasycených mastných kyselin poukazují na použití vyššího množství rafinovaných exotických olejů, zejména palmového, jejichž těžba a doprava představují značnou ekologickou zátěž. Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin jsme naměřili u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to 37 %,“ říká Olga Šlesingrová. Test hodnotil také obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.

Co se týče složení, pochybil pouze výrobek Stella s máslovou příchutí. „Ten obsahuje silný emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze ve výrobcích s nižším obsahem tuku, kde, lapidárně řečeno, drží pohromadě převážnou většinu vody s trochou oleje,“ vysvětluje Šlesingrová.

dTest zjišťoval také přítomnost nežádoucích látek. Například škodlivých transmastných kyselin, kde byly naměřené hodnoty v pořádku, či konzervantů. Tuk ze své podstaty žádný konzervant nepotřebuje, naopak umělým prodlužováním trvanlivosti může ztrácet vitamíny nebo senzorické kvality. „Z 22 výrobků se bohužel pouze tři, a to Flora Light, Perla Tip a Perla Plus Vitamíny, obešly bez konzervantu sorbanu draselného, který některé zdroje označují za potenciální alergen,“ říká Olga Šlesingrová.
Poměrně výrazné rozdíly test ukázal při senzorických zkouškách. Některé tuky měly uměle působící vůni a chuť, nevábný vzhled či nevhodnou konzistenci. Lépe dopadly v této části zkoušek výrobky s vyšším obsahem tuku.

Vítězem testu se stal roztíratelný tuk Flora Light s 30 % tuku, který se obešel bez konzervantu, obsahoval nejméně nasycených mastných kyselin a téměř nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin. Senzorickým hodnocením prošel bez výhrad s nejlepším výsledkem.

Zdroj: dTest

Štítky margarín, mastná kyselina, tuky, DTest, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Margaríny? Samá voda! Test vyhrála Flora Light  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.