Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Margaríny? Samá voda! Test vyhrála Flora Light

 
sobota, 2. května 2015, 14:47

Jaká je kvalita tuků použitých na výrobu margarínů a jaké další látky ukrývají? Časopis dTest poslal do laboratoře 22 roztíratelných rostlinných tuků, dostupných běžně v obchodech. Výrobky se značně lišily co do obsahu tuku i v senzorickém hodnocení. Jeden z nich obsahoval emulgátor, který do výrobku neměl přijít.

Roztíratelné rostlinné tuky jsou běžně označované jako margaríny. Pod obchodním názvem margarín se však smějí prodávat pouze výrobky, které obsahují mezi 80 a 90 % tuku. „Na žádný takový jsme však v obchodech nenarazili. Testované výrobky obsahovaly od 20 do 60 procent tuku. Přičemž platí, že čím méně tuku tyto produkty obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ konstatuje Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.

Roztíratelné tuky dnes tvoří rafinované rostlinné oleje a voda spolu s emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty, barvivy a regulátory kyselosti. Na prvním místě ve složení testovaných výrobků figuroval většinou řepkový olej, pětina produktů druh rostlinných tuků použitých při výrobě vůbec nespecifikovala.

Výrobci margarínů často vyzdvihují příznivé složení mastných kyselin ve svých výrobcích. Světová zdravotnická organizace doporučuje snižovat příjem nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu tuků. „Vyšší hodnoty nasycených mastných kyselin poukazují na použití vyššího množství rafinovaných exotických olejů, zejména palmového, jejichž těžba a doprava představují značnou ekologickou zátěž. Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin jsme naměřili u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to 37 %,“ říká Olga Šlesingrová. Test hodnotil také obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.

Co se týče složení, pochybil pouze výrobek Stella s máslovou příchutí. „Ten obsahuje silný emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze ve výrobcích s nižším obsahem tuku, kde, lapidárně řečeno, drží pohromadě převážnou většinu vody s trochou oleje,“ vysvětluje Šlesingrová.

dTest zjišťoval také přítomnost nežádoucích látek. Například škodlivých transmastných kyselin, kde byly naměřené hodnoty v pořádku, či konzervantů. Tuk ze své podstaty žádný konzervant nepotřebuje, naopak umělým prodlužováním trvanlivosti může ztrácet vitamíny nebo senzorické kvality. „Z 22 výrobků se bohužel pouze tři, a to Flora Light, Perla Tip a Perla Plus Vitamíny, obešly bez konzervantu sorbanu draselného, který některé zdroje označují za potenciální alergen,“ říká Olga Šlesingrová.
Poměrně výrazné rozdíly test ukázal při senzorických zkouškách. Některé tuky měly uměle působící vůni a chuť, nevábný vzhled či nevhodnou konzistenci. Lépe dopadly v této části zkoušek výrobky s vyšším obsahem tuku.

Vítězem testu se stal roztíratelný tuk Flora Light s 30 % tuku, který se obešel bez konzervantu, obsahoval nejméně nasycených mastných kyselin a téměř nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin. Senzorickým hodnocením prošel bez výhrad s nejlepším výsledkem.

Zdroj: dTest

 


 

Kam dál?

Galerie U Rytíře je znovu otevřená a zve k návštěvě

úterý, 6. ledna 2015, 08:27

V prostorách suterénu radnice je opět k vidění výstava s názvem Zapomenuté dějiny města Liberce. V pondělí 5. ledna byl znovu...

Lesy ČR zatraktivnily tři turistická místa v Libereckém kraji

neděle, 31. srpna 2014, 11:23

Lesy ČR za bezmála dva miliony korun zatraktivnily tři turisticky zajímavá místa v Libereckém kraji. Vybudovaly naučnou...

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

neděle, 30. června 2013, 12:43

Čtrnácté Slavnosti vratislavického piva jsou úspěšně za námi. V sobotu se na ně i přes zakaboněné nebe vypravily tisíce...

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

neděle, 23. června 2013, 13:58

Od srpna si připlatíte za velkou část služeb České pošty. Ta po pěti letech přikročila ke zdražování. Připlatíte si tak nejen za...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Budou Vánoce na sněhu? V příštím týdnu se oteplí, zima přijde až na Silvestra

O vánočních svátcích budou v Česku podle meteorologů venkovní teploty pravděpodobně nad nulou, až na Silvestra se ochladí. Sněhu se Češi asi o svátcích nedočkají. Příští víkend mají teploty vystoupat až na pět stupňů.

Spotřeba ryb se loni zvýšila, kapr je stále oblíbený

Spotřeba ryb se loni zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 5,4 kg na osobu, uvádí Český statistický úřad. Češi nejen kapry kupují hlavně před Vánoci, loni si ryby koupila v ČR polovina domácností. Kapr je stále nejoblíbenější ryba, uvádí průzkum agentury GfK. Skoro polovina české produkce kaprů se vyváží, uvádí Rybářské sdružení ČR.

Autům bez technické kontroly možná bude hrozit odtah z ulic

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Vláda před zákonodárci podle podkladů zřejmě podpoří návrhu skupiny poslanců ANO, podle kterého by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.