Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pohlaďte si korálovku nebo švába. ZOO láká na prohlídky s průvodcem

Zoologická zahrada v Liberci láká návštěvníky na komentované prohlídky. Zavedou je i do míst běžně nepřístupných, pohladit si mohou korálovku, ale také třeba švába. Komentované prohlídky pořádá zahrada už zhruba deset let, teď je ale nově nabízí pravidelně každou první sobotu v měsíci,

Liberecká zoo je nejstarší českou zahradou a patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Loni jí prošlo 332.525 lidí. Zahrada už dávno není jen zvěřincem starajícím se o vzácná či exotická zvířata, její součástí je také Centrum pro zvířata v nouzi Archa, Středisko ekologické výchovy Divizna a také Kulturní centrum Lidové sady. Zoo chová kolem 950 zvířat 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani a šimpanzi.

Prohlídka začíná v horní části zahrady u loni dokončeného nového vstupu do zoo. V bezmála stoleté historii zoo je to už třetí vstup. První zvířata, která tam návštěvníci uvidí, jsou kopytníci. "Z návštěvnického hlediska jsou kopytníci taková neatraktivní zvířata, vězte ale, že z toho zoologického se jedná často o velmi vzácné a silně ohrožené druhy," upozornila návštěvníky průvodkyně Zuzana Šafaříková. Platí to třeba právě pro zebru Chapmanovu nebo osla somálského, který už byl ve své domovině prakticky vyhuben. Na světě jich je už jen kolem 600 převážně v zoo.

Návštěvníci postupně projdou celou zoo, na trase nechybí ani sloni, kteří patří v Liberci k nejoblíbenějším zvířatům. Dnes měli návštěvníci při ranní prohlídce štěstí, díky krásnému slunečnému počasí byly obě slonice Rání a Bala venku a slyšet mohli jejich radostné pištění a troubení. "Máte štěstí, není to právě obvyklé," řekla průvodkyně. Návštěvníky v pavilonu zavedla i do badatelny, kde je spousta lahviček s naloženými mrtvolkami zvířat, ale také třeba parazity, jako jsou škrkavky či tasemnice. Pomazlit se mohli s korálovkou Rozárkou, seznámit se mohli se syčícími šváby madagaskarskými nebo strašilkou.

Mezi návštěvníky zoo byla dnes ráno i fanynka Bohemians Praha Dagmar Střelcová. "Další mou láskou jsou právě zvířata, a pokud Bohemka hraje ve městě, kde je zoologická zahrada, tak přijedu dřív, abych se mohla podívat," řekla. V liberecké zoo byla naposledy před dvěma lety, a tak byla překvapena tím, jak se zahrada změnila. S komentovanou prohlídkou byla velmi spokojená. "Nevěděla jsem třeba detaily tady o těch slonicích a ta prohlídka zázemí, kde byla možnost vzít si třeba hada do ruky, tak to také není typické. Měla jsem v ruce korálovku, mně hadi nevadí, byla jsem jen ráda, že toho pavouka už nemají, zvířata mám ráda, ale arachnofobii mám taky," dodala návštěvnice.

Zdroj: ČTK

Štítky zoologická zahrada, zahrada, korálovky, průvodce, Liberec, Noemova archa, Bohemians 1905, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohlaďte si korálovku nebo švába. ZOO láká na prohlídky s průvodcem  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.