Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

5. ročník Týdne čtení dětem – Vydejte se s dětmi na společnou cestu ke knihám!

Týden oslav literatury a čtení s dětmi, tradiční vrchol unikátní kampaně Celé Česko čte dětem, od 1. do 7. června nabídne dětem a dospělým po celé republice řadu pozoruhodných aktivit. V rámci 5. Týdne čtení dětem v ČR se bude číst například ve Zlíně, Ostravě, Praze či Brně.

Letošní 5. ročník Týdne čtení dětem v ČR bude slavnostně zahájen v rámci jubilejního 55. ZLÍN FILM FESTIVALU v sobotu 30. května za účasti spisovatelky Aleny Ježkové, herce a moderátora Lukáše Hejlíka, režisérky Alice Nellis, herců jejího nového filmu Sedmero krkavců a souboru scénického čtení LiStOVáNí. Zahajovací ceremoniál uvede hromadné čtení básně Jiřího Žáčka Nemalujte čerta na zeď v podání dětí a hostů.  Každé dítě, které se inaugurace zúčastní, dostane knihu a časopis z nakladatelství Albatros Součástí inaugurace bude charitativní sbírka dětských knih – každý divák může přinést nepoškozenou dětskou knihu, kterou má přečtenou, případně novou. Knihy budou darovány do zlínské nemocnice a do ordinací dětských lékařů ve Zlíně a okolí.

„Cílem 5. Týdne čtení dětem je ukázat veřejnosti, že každodenní čtení dítěti pro radost je nejúčinnější metodou výchovy člověka samostatně uvažujícího, člověka kulturního, jenž postupuje eticky a který si v životě umí poradit rozumem, nikoli silou. Chceme také vyburcovat rodiče a dospělé z nejbližšího okolí dítěte k ochraně dětí před hrozbou falešných hodnot masové kultury,“ vysvětluje Eva Katrušáková, zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem.

Oblíbený Týden čtení dětem je součástí osvětové kampaně Celé Česko čte dětem, největší svého druhu u nás. Kampaň je realizována už devátým rokem a zaměřuje se především na propagaci hodnotné literatury, podporu emočního zdraví dětí a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Odborníci se shodují, že předčítání rozvíjí znalosti, paměť a představivost, rozšiřuje slovní zásobu, učí děti myšlení a má řadu dalších jednoznačně příznivých efektů. Stačí 20 minut denně. Každý den.

Napsala redakce

Štítky kniha, Česko, Zlín, Praha, Brno, Ostrava, Alena Ježková, Lukáš Hejlík, Alice Nellis, Jiří Žáček, slavnost, Sedmero krkavců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5. ročník Týdne čtení dětem – Vydejte se s dětmi na společnou cestu ke knihám!  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.