Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dětské pleny – jednorázové či látkové?

Pro každého rodiče se neustálé přebalování stává nedílnou součástí dne a noci. Některé šikovné děti začínají život bez plen kolem roka a půl, některé i dříve! Nicméně i v noci často odnaučené děti „plenkují“ přibližně do čtyř let. V současné době je trh plný jednorázových plen odlišujících se barvou, savostí, upínáním a samozřejmě cenou.

Jsou tyto pleny pro děti a přírodu to nejvhodnější? Současná moderní společnost se opět vrací k látkovým plenám, které se po inovacích změnily v praktické a barevné pleny připomínající klasické čtvercové jen nutností praní.

Co jsou jednorázové pleny?

Jednorázové pleny se používají od 80. let minulého století. Skládají se ze tří vrstev. První vrstvou je propustná fólie, kterou tvoří u většiny plen polypropylen. Druhou vrstvu tvoří savá vložka řešená obvykle celulózou či jinou buničinou a doplněná gelovým absorbérem. Poslední vrstvu pak tvoří nepropustná fólie sloužící k ochraně prádla. Většina plen obsahuje upínací pásky, ale existují i pleny kalhotkové, které usnadňují oblékání. V jednorázových plenách dále naleznete chlór, kterým jsou pleny běleny, latex a gumové části zabezpečující pružnost. Výhodou těchto plen je samozřejmě jejich použití, kdy po nošení putují do odpadu a rodičům - bez nadsázky - zásadně usnadní život. Nevýhodou jsou výše popsané chemické přídavky, které se neustále přímo dotýkají citlivé dětské pokožky, dále pak neprodyšnost a v neposlední řadě dopad na životní prostředí.

Co na to životní prostředí?

Jestliže je průměrná doba denního nošení plen dva a půl roku, na děti vychází skoro 900 dní v plenách a při průměru 5 plen na den jde o neuvěřitelné číslo 4500 plen na jedno dítě! Každý rodič ví, že jednorázové pleny tvoří téměř 50% domácího odpadu. Jde přibližně o jednu tunu! A pozor, nerecyklovatelného odpadu! „Takové množství odpadu vyprodukují za stejnou dobu 2 dospělí. V zahraničí jsou sice vyvíjeny speciální technologie na recyklaci použitých plenek, ale vzhledem k přítomnosti těžko rozložitelných umělých hmot je praktické zavedení recyklace papírových plen zatím spíše v oblasti zbožných přání.“, popisuje server www.ekolist.cz.

Látkové pleny

„Látkování“ se stává čím dál tím populárnější. Ekologicky smýšlející maminky si látkové pleny nemohou vynachválit z mnoha důvodů. Nejdůležitějším z nich je fakt, že dětská pokožka je ve styku pouze s přírodními materiály. Dalším důvodem je návykový pocit – v látkových plenách se dítě po vykonané potřebě cítí mokré, u jednorázových plen nikoliv, tím pádem si uvědomuje „akci a reakci“ a teoreticky je proces odvykání na pleny jednodušší.

Vliv na životní prostředí je již prokázaný. „Látková plenka po mnohonásobném použití steří, lze ji pak používat jako hadr a nakonec může zcela neškodně dožít v kompostu na vaší zahrádce. Nesmíme zapomenout ani na dopravu – těch 4000 plen se musí z továrny nějak dostat k zákazníkům, 1 tuna odpadu zase na skládky či do spaloven. Látkové plenky nakoupíte jen jednou – 60 kusů většinou vystačí i na dvě a více dětí. Vlivy na prostředí můžeme hodně ovlivnit sami – budete-li optimálně plnit pračku, prát pouze na 60 °C v bezfosfátovém pracím prášku a sušit na volném vzduchu.“, popisuje www.ekolist.cz. Navíc látkové pleny je vhodné žehlit pouze v šestinedělí, poté se rodiče žehlením nemusí zatěžovat.

Druhy látkových plen

Kdekdo si pod látkovou plenou představí klasickou čtvercovou plenu používanou minulou generací. Tyto pleny se opravdu stále používají, nicméně hlavní roli hrají tzv. „kalhotkové pleny“, které jsou většinou plné krásných pestrých obrázků. Neznalému by se na první pohled zdálo, že má dítě oblečené krásné kalhotky.

Pleny jsou vyrobeny z bavlněné příze nebo z jiných froté materiálů (př. bambus) a obecně je lze rozdělit na tři druhy. Plenky „vše v jednom“ představují nejpraktičtější variantu plenek, kdy rodiče nemusejí řešit odpínání částí plen. Jednoduše se celá plena použije, vypere a opět použije. Dalším druhem jsou pleny „sepni do jedné“. Jde o savou plenu, která se spíná do svrchních nepropustných kalhotek. I tato varianta má velmi snadné použití, stačí pouze plenku připnout ke kalhotkám a ty zapnout na děťátko a v momentě potřeby nové pleny se savá část vymění za suchou. Nejpoužívanější variantou látkových plen jsou savé pleny oddělené od nepromokavých kalhotek. Jde o poměrně levnou a praktickou variantu, jelikož lze kombinovat různé značky savých plen i svrchních kalhotek. Savé pleny mají podobu kalhotek, speciálně tvarovaných plenek či klasických čtvercových plenek, které mimo jiné krásně sají a bezkonkurenčně schnou.

Cenově jednoznačně vychází lépe látkové pleny. Náklady na nákup jednorázových plen vyjde celkově přibližně na 21 000,- Kč, zatímco nejdražší látková varianta vás přijde přibližně na 12 000,- Kč a můžete ji využít pro další sourozence.

Plenkový servis

V Čechách zatím něco neznámého. Představte si dodávku, která jednou či dvakrát týdně přijede k vám domů, odebere od vás koš použitých látkových plenek a předá vám plenky vyprané a vyžehlené. Neuvěřitelné? Tento servis funguje ve Velké Británii, Kanadě, Německu či USA a těší se velké oblibě. V Čechách se na „látkový“ boom stále čeká, ale vše je jen otázkou času a kdo ví, třeba i u nás se dočkáme českého plenkového servisu.

Napsala Eva Fischerová

Štítky kalhotky, odpad, životní prostředí, Česko, Eva Fischerová, USA, Německo, Kanada, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské pleny – jednorázové či látkové?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.