Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzeum v Jablonci vystavuje medaile z hokejového šampionátu

Jablonecké muzeum skla a bižuterie vystavuje kompletní sadu medailí, které získaly nejúspěšnější hokejové týmy na nedávno skončeném mistrovství světa v Praze a Ostravě. Mají tvar puku a podle návrhu designéra Oldřicha Sládka je vyrobila společnost Preciosa. V muzeu budou medaile až do konce srpna.

"Po dohodě s autorem návrhu jsme ještě před konáním mistrovství světa oslovili prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále s tím, že bychom medaile, vytvořené z českého křišťálu a kovu, rádi vystavili v muzeu. K naší radosti souhlasil, a proto můžeme návštěvníkům celé léto ukazovat trofeje určené třem nejlepším hokejovým týmům světa," uvedl Nový.

Hokejový šampionát v Česku vyhrála Kanada před Ruskem a USA, Česká republika skončila čtvrtá. "Protože jde o výjimečnou událost a hokej je českým národním sportem, nabízíme medaile ke zhlédnutí zdarma," řekl kurátor muzea Petr Nový.

Na získávání a prezentaci unikátních cen a sportovních trofejí pro vítěze prestižních soutěží či anket se jablonecké muzeum zaměřuje posledních pět let. Z kulturních soutěží se muzeu podařilo získat ceny pro vítěze Českého lva, Českého slavíka, Thálie či StarDance, ze sportovního odvětví například trofeje vytvořené pro liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování, tenisové klání v Dubaji nebo cyklistickou Tour de France. "Všechny jsou z dílen českých sklářů firem Ajeto, Granát, Lasvit, Preciosa či Rückl Crystal a většina z nich je dnes trvalou součástí muzejní sbírky," dodal kurátor.

Jablonecké muzeum patří pod ministerstvo kultury a má zejména rozsáhlé sbírky bižuterie a skla. Na výstavní ploše 1000 čtverečních metrů nabízí výběr z největší sbírky bižuterie na světě a největší stálou výstavu skla v České republice, která se letos rozrostla o více než pětinu exponátů. V expozici nazvané Čarovná zahrada je přes 1500 ukázek uměleckořemeslných děl a výtvarných artefaktů od antiky po dnešek. Nově jsou prezentovány malované fragmenty skleněných starověkých egyptských nádob, stříbřené sklo 19. a 20. století nebo historizující sklo německé a italské provenience.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, hokej, sklo, Jablonec, Mistrovství světa v ledním hokeji, Preciosa, HC Vítkovice Ridera, Praha, Česko, Petr Nový

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Jablonci vystavuje medaile z hokejového šampionátu  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.