Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku ve Veseckém údolí

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) obnovil naučnou stezku ve Veseckém údolí v Liberci. Díky novým povalovým chodníkům a mostkům je cesta opět bezpečná, nově jsou na stezce také informační panely s QR kódy.

 


Vesecké údolí se nachází na jihovýchodním okraji města nedaleko sídlišť Rochlice, Doubí a Vesec. Oblíbené místo procházek a výletů bylo v posledních pár letech velmi špatně přístupné, protože povalové chodníky v podmáčených částech území již dosloužily. "Práce probíhaly od podzimu minulého roku a celkem jsme umístili 60 metrů povalů z modřínového dřeva, včetně dvou mostků a sedmi nových cedulí," upřesnila liberecká předsedkyně ČSOP Květa Morávková.

Stezka dlouhá 2,3 kilometru má sedm zastavení, vede Veseckým údolím i kolem stejnojmenného rybníka. Údolí je unikátní svou pestrostí střídajících se přírodních či přírodě blízkých stanovišť na poměrně malé ploše, asi 50 hektarech. Jsou tam tůňky, mokřady, slatinné loučky i rašeliniště. Údolí Mlýnského a Lučního potoka bylo od 50. let minulého století rezervováno pro výstavbu přehrady, která by zásobovala vodou průmyslové provozy v okolí. Díky tomu zůstalo toto území ušetřeno vlivům zemědělského hospodaření i rozsáhlejší výstavby. Přehrada zde ale nevznikla, a tak v těsné blízkosti města zůstala výjimečně zachovalá přírodní enkláva.

Ochránci přírody usilují o to, aby bylo Vesecké údolí prohlášeno za přírodní rezervaci. Podle průzkumů se v údolí nachází přes 400 druhů rostlin, z toho 30 je ohrožených nebo v regionu vzácných, například vrba plazivá nebo kozlík dvoudomý. Žije tam 250 druhů hmyzu a téměř 100 druhů obratlovců. Mezi nimi i kriticky ohrožená mihule potoční, silně ohrožený skokan ostronosý nebo vzácné, v celoevropském měřítku ohrožené vážky klínatka obecná a páskovec proužkovaný. Pozorní návštěvníci mohou spatřit například také ledňáčka, ťuhýka, mloka nebo čolka.

Stezka se obnovovala v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Ochránci přírody ji chtějí slavnostně otevřít odpoledne v úterý 30. června. Pro děti jsou připravené soutěže, posezení u ohně s opékáním buřtů, pro zájemce výuka sečení kosou a místní neziskové organizace představí svoji nabídku na letní prázdniny.

Zdroj: ČTK

Štítky údolí, ochrana přírody, Český svaz ochránců přírody, naučná stezka, Liberec, Liberec VI-Rochlice, Doubí, Luční potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku ve Veseckém údolí  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.