Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Železném Brodě připravili na léto Prázdninové čtvrtky

V Železném Brodě na Jablonecku připravili na léto pro návštěvníky Prázdninové čtvrtky. Speciální program je zavede i do běžně nepřístupné zvonice na Malém náměstí nebo nově otevřeného Minimuzea skleněných betlémů v Železné ulici v Trávníkách. Zdarma je ve čtvrtek vstup do muzea na Bělišti.

Komentovaná prohlídka dřevěné zvonice začíná v 10:00, průvodcem je dlouholetý zvoník Vladimír Hlubůček. "Prohlídkou zvonice můžete začít, spojit ji s komentovanou prohlídkou památkové rezervace Trávníky, navštívit Minimuzeum skleněných betlémů a procházku zakončit na Bělišti. A třeba i památkovou rezervací můžete projet na koloběžce - jenom ve čtvrtek je zapůjčení koloběžky s padesátiprocentní slevou," radí vedoucí informačního a kulturního střediska Iva Chaloupková.

Minimuzeum skleněných betlémů Aleny Kortanové je novým výletním cílem ve městě, otevřeno bylo 30. května. Majitelka podle Chaloupkové pochází ze sklářské rodiny a skleněné betlémy odmalička patřily k rodinným Vánocům. "V roce 2009 ji napadlo zapůjčit skleněné betlémy od různých figurkářů na městskou výstavu. Výstava v Městské galerii se pak stala pravidelnou a nejpopulárnější výstavou v Železném Brodě. S úspěchem této výstavy se zrodila myšlenka, proč nevystavit betlémy celoročně," popsala vznik muzea.

Muzeum představuje figurkové betlémy, ale i velký hutní betlém, betlémy korálkové, malované na skle, vyrobené z dutých trubic, betlémy z rytého i broušeného skla. Technologická různorodost přidává sbírce na pestrosti a na kráse, k vidění je 50 různých betlémů. Pro zájemce je v muzeu připravena i kreativní korálková dílnička. "Tady si budete moci navléknout vlastní náhrdelník, náramek či náušnice. Ve čtvrtek o prázdninách je základní výtvarný set za symbolickou cenu 15 korun," doplnila Chaloupková.

Speciální program nabízí Informační a kulturní středisko v Železném Brodě každý čtvrtek od 2. července do 27. srpna.

Zdroj: ČTK

Štítky Železný Brod, muzeum, výstava, léto, okres Jablonec nad Nisou, památková rezervace, Vánoce, kulturní dům, trávník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Železném  Brodě připravili na léto Prázdninové čtvrtky  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.