Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nanuky – levný olej místo smetany

 
úterý, 7. července 2015, 20:02

Rádi se zchladíte nanukem? Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu těch s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

V ideálním případě by tvarohovou či vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčné čokolády. Realita však může být od ideálu značně vzdálena. „Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká Kateřina Kočvarová, redaktorka časopisu dTest.

Laboratoř zkoumala, zda náplň nanuků obsahuje rostlinné tuky, kterými výrobci nahrazují část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka. „Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ doplňuje Kočvarová.

Na povrchu mražených krémů se nejčastěji setkáme s kakaovou polevou, kterou většinou tvoří směs kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, dvěma důležitými složkami mléčné čokolády, výrobci obvykle šetří. Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny testované nanuky bez problémů, rozdíly ale byly značné. Nejvyšší obsah laboratoř naměřila u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %). Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.

Ačkoli tvarohové nanuky kokosový olej ve své náplni neobsahují, v jejich polevách tvoří významnou složku. Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u nanuku Míša. „Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády. Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí 20 gramů, může jediný nanuk „ukousnout“ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.

Proti nařčení se výrobce brání. Míša je podle něho zmrzlina, která obsahuje 65 procent tvarohu a 13,5 procent smetany. "Pokryta je kakaovou polevou, která je vyrobena z kakaa, cukru a kokosového oleje a neobsahuje ani palmový tuk, ani ztužené (hydrogenované) tuky. Výživové složení kakaových polev z pohledu obsahu nasycených mastných kyselin je srovnatelné," řekl Drbně výrobní ředitel Miroslav Krupica a dodal: "Časopis dTest o výrobku Míša uvádí zcela nepravdivá tvrzení, příkladem jednoznačně snižujícím kredibilitu testu může být už jen mylně uváděný název produktu „Míša tvarohové osvěžení“. Pod tímto názvem se Míša na českém trhu nikdy nevyskytoval, správný název byl vždy „Míša tvarohový.“

V senzorickém hodnocení si tvarohové nanuky vedly lépe než vanilkové. Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku, vůbec nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka. Hodnotitelé mu mimo jiné vytýkali vodovou konzistenci a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality. Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně.

Tisková zpráva

 


 

Kam dál?

Veřejnost má ještě možnost navrhnout kandidáty na Pocty hejtmana

pondělí, 15. června 2015, 14:26

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se setkal s několika osobnostmi oceněnými Poctami hejtmana za rok 2014. U přátelského...

Galerie U Rytíře je znovu otevřená a zve k návštěvě

úterý, 6. ledna 2015, 08:27

V prostorách suterénu radnice je opět k vidění výstava s názvem Zapomenuté dějiny města Liberce. V pondělí 5. ledna byl znovu...

Lesy ČR zatraktivnily tři turistická místa v Libereckém kraji

neděle, 31. srpna 2014, 11:23

Lesy ČR za bezmála dva miliony korun zatraktivnily tři turisticky zajímavá místa v Libereckém kraji. Vybudovaly naučnou...

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

neděle, 30. června 2013, 12:43

Čtrnácté Slavnosti vratislavického piva jsou úspěšně za námi. V sobotu se na ně i přes zakaboněné nebe vypravily tisíce...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici

Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem salmonely. Některé maso se podařilo zajistit a bude zlikvidováno, jinde ho ale už zpracovali. Dostalo se tak na talíře dětí v základních školách i pacientů v nemocnici. Podle polského ministra ale Česko celý problém zveličuje.

Za nenávistné komentáře k fotce prvňáků padlo třetí obvinění

Za nenávistné komentáře, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií prvňáků z teplické základní školy, policisté v úterý obvinili zhruba čtyřicetiletého muže z Moravy. Vyplývá to z informací na webu policie Ústeckého kraje a vyjádření teplického policejního mluvčího Daniela Vítka. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti, muž je třetím obviněným v této kauze. Na jeho obvinění dnes upozornil server Novinky.cz.

Melancholické zápisky z nočních vlaků v podání The Paper Kites

Melancholická parta The Paper Kites představí v Praze své zápisky z nočních jízd vlakem i z pozorování spícího města. Směs subtilního indie popu a australského folkového písničkářství v podání pětice muzikantů se do Rock Café vrátí 25. listopadu 2019 po třech letech. Těšit se můžeme na nové skladby hned ze dvou loňských desek, o kterých se kapela nechala slyšet, že jsou jako dvě strany stejné mince. Vstupenky (395 Kč) budou v prodeji od 22. února na fource.cz a u prodejců GoOut.cz a Ticketmaster.