Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Riegrova stezka údolím Jizery je po sesuvu opět bezpečná

Oblíbená Riegrova stezka údolím Jizery na Semilsku je po jarním sesuvu pro turisty opět bezpečná. Lesy ČR zpevnily svah ocelovou sítí a kameny, úpravy stály 106 000 korun. O ukončení sanačních prací dnes informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.


Pěší Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Stavěla se tři měsíce a střelmistři použili přes 300 kilogramů dynamitu. Šest týdnů odborníci vrtali 12 metrů dlouhý tunel a ve výšce 5,5 metru nad řekou vztyčili 77 metrů dlouhou visutou galerii se železným zábradlím. Tu před dvěma lety Lesy ČR za 200 000 korun opravily.

Půda na stezce se sesula v dubnu za Böhmovou vyhlídkou, zhruba 200 metrů za tunelem na cestě pro pěší ve směru na Spálov. Stezka nebyla pro turisty uzavřena, projít daným místem bylo ale možné jen s opatrností. Teď už je průchod možný bez omezení. "Podle projektu jsme uchytili síť na trny připevněné ke skále. Ke zpevnění svahu pomohly i kameny," uvedl liberecký ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Sesuv na stezce nebyl první, podobný problém tam řešili lesníci před třemi lety. V roce 2012 se nedaleko Böhmovy vyhlídky svah sesunul podobným způsobem. "Místo bylo překlenuto lávkou, která stála necelých 200 000 korun," dodala Jouklová. Stezka tehdy musela být pro turisty uzavřena, lidé to ale nerespektovali a sedmiletá dívka si tam poranila hlavu po padesátimetrovém pádu. V roce 2007 byla stezka dva měsíce uzavřena po vichřici, která vyvrátila asi 20 vzrostlých stromů, které visely ze skal.

Zdroj: ČTK

Štítky Riegrova stezka, Údolí Jizery, Lesy České republiky, svah, tunel, skála, okres Semily, Semily, Spálov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riegrova stezka údolím Jizery je po sesuvu opět bezpečná  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.