Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letošní slavnosti slámy začnou v Českém ráji už v červenci

Svět zvířat a hmyzu je motivem letošních slavnosti slámy Slamák v Českém ráji. V rekreačním areálu Šťastná země v Radvánovicích nedaleko Turnova vyrůstá například slaměné mraveniště či čtyřmetrová kudlanka nábožná a budou tam i zvířata v nadživotní velikosti, například chobotnice, velbloud nebo lev.

Slavnosti slámy začnou nezvykle už v červenci, důvodem je velký zájem veřejnosti z minulých let.."Proto jsme se rozhodli začátek slavností skoro o měsíc uspíšit," uvedl řekl správce areálu Pavel Faltus. Slavnosti slámy obvykle začínaly ve druhém srpnovém týdnu, letos už ve čtvrtek 23. července a potrvají do konce letních prázdnin. 

Slaměné výtvory vznikají v areálu nedaleko Turnova každý rok, liší se jen námětem. Loni byly spojené s fantastickým světem spisovatele Julese Verna, o rok dříve tam vyrostl slaměný obří drak a byly tam i další bytosti a postavy z říše pohádek a fantasy. Letos budou v areálu dvě desítky slaměných výtvorů. Mezi nimi je i několik oblíbených z loňských slavností. "Zachovali jsme je a opravili. Samozřejmě tu bude stát i slaměný hrad jako každý rok a pro zájemce bude připraveno také tradiční bludiště v kukuřici," řekl Faltus.

Součástí slavností budou animační programy pro děti a dospělé. "Snažíme se doprovodný program připravit co nejvíce rozmanitý, v průběhu dne třeba děti mohou dobývat hrad Trosky, probíhají zde výtvarné dílny, program je v keltské vesničce. Naším prožitkovým geoparkem Český ráj můžete projít se zasvěceným průvodcem, instruktoři jsou připraveni zájemcům pomoci v lanovém centru," uvedl Faltus.

Sedmihektarový areál Šťastná země vznikl v Českém ráji v roce 2004. Loni jím prošlo přes 50.000 návštěvníků, hlavně rodin s dětmi. Každý rok se nabídka rozšiřuje. Letošní novinkou je replika hradu Trosky. Podle Faltuse se stala za krátkou dobou vyhledávanou atrakcí. "Přijíždějí lidé z blízka i z daleka, většinou jezdí cíleně se na repliku hradu podívat, ohlasy jsou opravdu výjimečné. Děti si samozřejmě hned oblíbily vyhlídky z hradních věží a hlavně oba tobogany," řekl správce. Replika hradu vznikla z akátového dřeva v poměru 1:5, podobá se spíše historickému vyobrazení hradu ze středověku než současné zřícenině. Replika hradu má šest věží, ty největší jsou Panna a Baba. Hrad má také cimbuří, vstupní brány, ochoz a vyhlídku z nejvyšších věží, které měří 8,5 metru. Vidět jsou odtud i skutečné Trosky na protějším kopci.

Zdroj: ČTK

Štítky slavnost, sláma, Český ráj, hrad, Turnov, Radvánovice, Jules Verne, Trosky, rekreační areál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní slavnosti slámy začnou v Českém ráji už v červenci  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.