Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak bezpečně na kole?

I v letošním roce se jablonečtí cyklisté setkali s prázdninovou preventivní akcí „KOLO“. Její první část se uskutečnila včera, a to na cyklostezce u jablonecké přehrady. Městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti poradili, jak má být vybaveno jízdní kolo, aby bylo bezpečné. Pozornost byla zaměřena i na správné používání cyklistických přileb.

Již poznatky z loňského ročníku preventivní akce „KOLO“ napovídali, že cyklisté na Jablonecku mají problém především s předepsanou výbavou svých kol. Řádný technický stav bicyklu přitom podstatným způsobem ovlivňuje míru bezpečí cyklisty, a to nejen při jízdě na silnici. Pravda, ne každý se orientuje v exaktní liteře zákona. Mnoho cyklistů tápe v tom, co je výbavou povinnou a co doporučenou. Nejasnosti např. panují v tom, jak je to s používáním odrazek a povinného osvětlení.

„Řada cyklistů si doposud plně neuvědomuje důležitost dostatečné viditelnosti pro ostatní účastníky silničního provozu. Nebezpečí vzniku vážné nehody tak vystavují nejen sebe, ale i ostatní,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Jasno naopak mají cyklisté v tom, kdo je povinen používat při jízdě předepsanou cyklistickou přilbu. Ovšem není přilba jako přilba. Aby skutečně zabránila vážnému poranění hlavy v případě pádu z kola či kolizi, musí být kvalitní. Svou roli samozřejmě sehrává i její správné nasazení a upevnění.

„Smyslem akce není postih cyklistů. Místo pokut rozdávali jablonečtí městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti cyklistům užitečné rady a doporučení, jak správně pečovat o technický stav jízdního kola a jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Rovněž tak se mohli projíždějící cyklisté poradit, jak si vybrat skutečně správnou přilbu, jak ji používat a jak se o ni starat. Zkrátka nepřišly ani děti. I na ně bylo pamatováno, kromě užitečných informací pro ně byly připraveny např. omalovánky a také něco sladkého.

V loňském roce, ani během prvních šesti měsíců roku letošního, nezemřel na silnicích Libereckého kraje jediný cyklista. „Příznivé statistiky dopravní nehodovosti ovšem nejsou dílem náhody, ale naopak jsou výsledkem dlouhodobé preventivní činnosti. Jsem přesvědčený, že i tato preventivní akce zaměřená na bezpečnost cyklistů v Jablonci nad Nisou významně přispěla k udržení současné příznivé bilance jejich nehodovosti,“ dodává náměstek primátora Pavel Svoboda, který převzal nad krajským projektem Na kole jen s přilbou záštitu.

Tisková zpráva

Tisková zpráva

Štítky cyklista, jízdní kolo, silniční provoz, Liberecký kraj, Roman Budský, okres Jablonec nad Nisou, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bezpečně na kole?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.