Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potterománie pokračuje, do knihkupectví míří nově ilustrované knížky

Nakladatelství Albatros vydává nově ilustrovaná vydání všech sedmi příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Obrázky k nim opatřil britský ilustrátor Jim Kay. První z dílů - Harry Potter a Kámen Mudrců - vyjde v úterý 6. října v Británii i v Česku. Každý rok pak vyjde další díl série.

První vydání příběhů Harryho Pottera vycházela ve statisícových nákladech. Náklad nového ilustrovaného vydání je o řád nižší, přesto jde o jeden z hlavních titulů nakladatelství Albatros, co se týče výše nákladu, řekl obchodní a marketingový ředitel Albatros Media Josef Žák. Speciální prodejní akci k termínu vydání nakladatelství neplánuje.

První díl sedmidílné ságy autorky Joanne Rowlingové spatřil světlo světa v červnu 1997. Další tři díly (Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár) vyšly vždy po roce. Pátá kniha Harry Potter a Fénixův řád se objevila s tříletým zpožděním v roce 2003, šestý titul Harry Potter a Princ dvojí krve v roce 2005 a Harry Potter a Relikvie smrti o další dva roky později.

Čeští čtenáři objevili knihu s tříletým zpožděním, první díl vyšel bez většího zájmu v únoru 2000. Knihy o Potterovi začaly vítězit v žebřících nejčtenějších děl teprve od vydání třetího dílu v květnu 2001. Prvního dílu se v Česku prodalo více než půl milionu kusů, celosvětově se počet prodaných knih vyšplhal na víc než 450 milionů kusů.

Potterománie zasáhla celý showbyznys, těžil z ní i filmový průmysl. Během deseti let vzniklo osm celovečerních snímků, jež se z hlediska tržeb zařadily mezi kasovní trháky. Strmě rostoucí zisky ze značky Harry Potter proměnily Rowlingovou v jednu z nejbohatších žen v Británii a zajistily jí první příčku v žebříčku nejlépe vydělávajících spisovatelů.

Zdroj: ČTK

Štítky kniha, Harry Potter, Albatros, Velká Británie, Česko, Jim Kay, Harry Potter a Kámen mudrců, Joanne Rowlingová, Josef Žák, Harry Potter a Tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potterománie pokračuje, do knihkupectví míří nově ilustrované knížky  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.