Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci budou opět uklízet Jizerské hory. Přidáte se?

Dobrovolníci budou po letní turistické sezoně uklízet Jizerské hory. Akce se koná o tomto víkendu, zájemci si mohou už ode dneška vyzvedávat pytle a další pomůcky pro úklid v infocentrech v Jablonci, Liberci, Tanvaldu a Bedřichově. Novinářům to dnes za organizátory akce řekla Lenka Javůrková ze Společnosti pro Jizerské hory.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně dvakrát do roka od roku 1999, na jaře a na podzim. Nejčastěji dobrovolníci podél cest nacházejí plastové lahve nebo obaly od sušenek a dalšího jídla. V minulých letech také objevili gauč, kamna, pneumatiky či kočárek uprostřed lesa. Nasbírané odpadky po neukázněných návštěvnících hor obvykle zaplní velkoobjemový kontejner.

V posledních letech se do akce zapojuje kolem 500 lidí. "Záleží hodně na počasí. Zapojují se rodiny, školy i různá zájmová sdružení," uvedla Javůrková. Účastníci akce si sami rozhodují, do jaké části hor zamíří. Organizátorům musejí jen dát vědět, kde pytle zanechali. "Nasbírané odpadky mohou dobrovolníci zanechat kdekoliv u cesty a nahlásit nám jejich polohu, my už zajistíme jejich svoz a likvidaci," uvedla Javůrková.

Není to jediná úklidová akce, která se na podzim v regionu koná. Například v Liberci se už uklízel Opičák u letiště, Vesecké údolí a lesopark Příkrý vrch. Na poslední říjnový den chystá ZO ČSOP Armillaria ještě čištění okolí Ruprechtického cvičáku.

Zdroj: ČTK

Štítky Jizerské hory, Liberec, Tanvald, Bedřichov, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci budou opět uklízet Jizerské hory. Přidáte se?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.