Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé se mohou u své pojišťovny vyžádat přehled vykázané péče

Lidé si mohou u své zdravotní pojišťovny vyžádat přehled péče, kterou na ně vykázali lékaři či nemocnice, včetně předepsaných léků a kolik za ně pojišťovna zaplatila. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a některé zaměstnanecké pojišťovny vydávají v těchto dnech přehledy za loňský rok v papírové podobě. Příští rok, po spuštění klientského portálu Moje VZP, budou u VZP přehledy také on-line. U některých zaměstnaneckých pojišťoven mohou klienti získat data už nyní nahlížením do internetového účtu.

"Ve VZP jsou nyní všechna data pro vydávání přehledů vykázané péče za rok 2015. Klienti o ně mohou požádat. Pojišťovně tak pomohou odhalit případné nesrovnalosti," řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hany Kadečkové klienti pojišťovny nemusí o nic žádat. "Na Kartě života, která má aplikaci i do chytrého telefonu, si lidé mohou kontrolovat vykázanou péči průběžně až tři roky zpětně," řekla.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna umožňuje podle mluvčí Elenky Mazurové klientům získat data přes elektronickou přepážku, kam se zaregistrují. Mohou se pak kdykoli podívat na vykázanou péči, řekla.

Vojenská zdravotní pojišťovna podle mluvčího Richarda Medka elektronické přehledy vykázané péče zatím neposkytuje, službu ale chystá. Klienti nyní musejí podávat písemnou žádost, jako je to u VZP.

Tichý uvedl, že na přepážkách VZP si přehled vykázané péče ročně vyžádá kolem 110 tisíc klientů. Zájem stále roste. O přehled lze požádat i písemně a obdržet ho poštou do vlastních rukou.

Na nesrovnalosti upozorní VZP ročně stovky lidí. Většinou jde o administrativní pochybení, objevují se například chyby v rodném čísle. To byl případ ženy z Vysočiny, která ve svém přehledu našla vykázanou pitvu. Zjistilo se, že nemocnice na ni vykázala pitvu, kterou provedla u oběti dopravní nehody.

Kadečková uvedla, že na nesrovnalosti ročně upozorní 15 procent klientů ZPMV. Objevují se i zkreslování údajů lékaři. To se řeší trestním oznámením, v současnosti se pojišťovna připojila k sedmi trestním oznámením a sama jich podala pět.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Oldřich Tichý, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Richard Medek, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se mohou u své pojišťovny vyžádat přehled vykázané péče  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.