Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Aby se grilování nezměnilo v noční můru. Znáte základní bezpečnostní pravidla?

 
pondělí, 11. července 2016, 11:11

Řada z nás má spojenou letní dovolenou s grilováním. Radost z této přípravy jídla nesdílí hasiči, kteří často zasahují u požárů, které vznikly z nepozornosti nebo podcenění všeobecně známých bezpečnostních zásad. Pojďme si je společně připomenout.

Než vůbec začnete grilovat, dbejte na správné umístění grilu. „Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení," upozorňuje Radek Poloprutský z oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Pádem grilu může dojít nejen ke zraněním, ale také k zapálení například suché trávy v okolí grilu a i slabý vítr může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.

Všechny grily můžete používat pouze za předpokladu, že budou dodrženy podmínky nebo návody výrobce. Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla a především oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření. Vhodné je mít u grilu v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou nebo hasicí sprej.

Opatrní buďte při rozdělávání ohně. „V grilech na dřevěné uhlí používejte pouze podpalovače k tomu určené, např. podpalovače z dřevité vlny, lihové gelové nebo tekuté. V žádném případě nepoužívejte hořlavé kapaliny či plyny," varuje Radek Poloprutský.

V průběhu grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Spojení tepla s plameny chápou, ale když už máte v grilu žhavé uhlíky, netuší, jak moc mohou pálit. U grilování také pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu. Stačí málo a může dojít ke vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení. 

Opatrně manipulujte s „vychladlým" popelem. Kolikrát již hasiči zasahovali u požáru, kde přišel vysypaný popel do kontaktu s hořlavým materiálem. Popel tak ponechte v grilu nebo ho předejte do nehořlavé nádoby.

Vizitka autora

 

Michael Daněk

šéfredaktor portálu Liberecká Drbna
kontakt: sefredaktor@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu ČeskáDrbna.cz

 

Kam dál?

Aplikace, které byste měli mít v mobilu, než odjedete na dovolenou

neděle, 10. července 2016, 12:16

Chystáte se na dovolenou? Připravte na ni i váš chytrý telefon! Vytipovali jsme pro vás pár aplikací, které se vám určitě budou...

Víte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Nejen zranění jsou v...

čtvrtek, 7. července 2016, 11:26

V loňském roce se na našich silnicích stalo denně v průměru na 250 dopravních nehod, ke kterým vyjížděla Policie České republiky....

Kam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých míst

úterý, 5. července 2016, 14:13

V Liberci a Jablonci vzniká už třetí mapa zajímavých míst Direction. Zatímco první mapovala místa zajímavá pro studenty a druhá...

Neplaťte vymahačům více, než musíte

pondělí, 20. června 2016, 08:04

Dluhy se mají splácet. Inkasní agentury však vyžadují po dlužnících mnohem vyšší částky, než činí samotný dluh, a založily si na...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Po čtyřiceti letech práce na poště skončila...

  • Zfetovaná žena chtěla vyhodit děti z...

  • FOTO: V centru Liberce v noci hořelo. Dva...

  • Policie vyšetřuje konflikt na diskotéce. Muž...

 
 

O čem píše Drbna.cz

Češi by z EU nevystoupili, skepse vůči unii je ale výrazná

Češi by z Evropské unie nevystoupili, ve střední Evropě jsou však největšími euroskeptiky, ukázal...

Amnesty International kritizuje Česko za odmítání uprchlíků...

Vysocí představitelé české vlády i český prezident se loni vyjadřovali xenofobně na adresu...

Policie obvinila tajemníka SPD kvůli rasistickým výrokům

Policie obvinila tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli...