Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Naučte se číst etikety složení potravin. Ušetříte si starosti

 
čtvrtek, 27. října 2016, 09:09

Známé pořekadlo tvrdí, že nemáme soudit knihy podle obalu. U potravin to však neplatí. Výrobci na obalech svých potravin musejí uvádět mnoho informací, ze kterých si spotřebitelé mohou odvodit, co se vlastně uvnitř ukrývá. Je však dobré vědět, jak řeči obalů porozumět.

Nákup potravin může občas připomínat nákup zajíce v pytli. Naštěstí se na tento pomyslný pytel vztahují české i evropské předpisy, které nařizují správné a srozumitelné popsání obsahu. „Obal je v podstatě ring, ve kterém se střetává nařízení podat zákazníkům pravdivé informace a obchodnická snaha zvýhodnit výrobek před konkurencí,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a pokračuje: „V tomto zápasu mají navrch zájmy spotřebitelů a k jejich informování slouží především etiketa.“

Informace o potravinách musejí být pravdivé a nesmějí zákazníky klamat ve složení potraviny, jejím původu, vlastnostech, způsobu výroby, trvanlivosti nebo množství. „Zakázáno je také vychvalovat potravinu za něco, co je samozřejmé. Například označení ‚bez konzervantů‘ na bílém jogurtu – bílý jogurt nikdy nesmí konzervanty obsahovat a nesmí se tedy chlubit jejich nepřítomností,“ zmiňuje Hoffmannová a dodává: „Ani obrázky na obalu nesmějí v zákazníkovi vyvolat mylné dojmy, že například potravina obsahuje něco, co ve skutečnosti ve složení nenajdeme.“

Seznam použitých surovin pak představuje informačně nejdůležitější část etikety. Zpravidla se v něm uvádějí ingredience v pořadí sestupném podle podílu zastoupení, což však neplatí pro látky v nižším než 2% podílu. Zde najdeme vypsané obsažené přísady včetně podsložek a přídatné látky buď pod názvem, nebo pod E kódem. „O některých přísadách lze beztrestně pomlčet. S výjimkou masných výrobků se u potravin nemusí uvádět podíl vody nižší než 5 %. Stejně tak se nedozvíme o vodě použité pro obnovu sušených či koncentrovaných složek, což je typické například u džusů z koncentrátu,“ podotýká Hoffmannová.

Co však na obalu musí být výrazně vyznačeno, je případná přítomnost 14 potravinových alergenů. Přísný příkaz tak občas vede i ke komickým situacím, kdy například bezlepkové potraviny na obalu uvádějí, že mohou obsahovat stopy lepku. „Alergeny se mohou do výrobku vloudit neúmyslně a například prachové částice mouky ve vzduchu se mohou dostat i tam, kam nemají. Výrobci si rádi kryjí záda a o potenciálním riziku dobrovolně informují. Takové varování znamená, že se mouka do výrobku záměrně nepřidává, ale v nepatrném množství se v potravině může objevit,“ uvádí Hoffmannová informaci na pravou míru.

Některé předpisy však umožňují výrobcům větší volnost, kterou mnohdy využívají. Například vyjádření podílu složky ve výrobku lze matematicky „zkrášlit“, aby působilo na obalu lépe. „Pokud jahodový jogurt hlásí, že obsahuje 20 % jahodového přípravku a v ten se skládá v 60 % z jahod, je na spotřebiteli, aby si vypočítal, že v jogurtu je 12% podíl jahod,“ upozorňuje Hoffmannová. Jiná situace nastává v případě konzervovaných potravin z masa. Během sterilizace záhřevem se z masa uvolní tuk a voda a po otevření tak na spotřebitele může čekat méně pevného podílu masa, než bylo do konzervy vloženo. Z hlediska označení je to však v pořádku, na obalu se uvedené množství ve složení vztahuje na okamžik výroby a nemusí být totožné s pevným obsahem hotového výrobku.

Mnoho spotřebitelů se také zajímá o původ potravin. Jedná se o povinný údaj, ale na obalu nemusíme vždy najít výrobce potraviny. Legislativa povoluje, aby byl na obalu uveden zodpovědný prodejce či distributor. Ohledně povinného označení země původu však platí jiná pravidla. „V současné době musí uvádět zemi původu ovoce a zelenina, maso, ryby, vejce, víno, med, olivový olej a chmel,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Výjimku ještě tvoří potraviny, které by mohly vzbudit dojem, že pochází odjinud než ve skutečnosti. Pokud má například na obalu sýr mozzarella italskou vlajku, ale nepochází z Itálie, musí se země původu na obalu zmínit.“

Tisková zpráva | Foto SZPI

Kam dál?

Šest tipů, jak topit s rozumem

úterý, 25. října 2016, 13:15

Najednou se zase začíná topit a vy přemýšlíte, jak to udělat, aby příští účet nebyl tak vysoký jako posledně. Nová okna už...

Jak správně zabezpečit domácnost? Položte si sedm základních otázek

pondělí, 17. října 2016, 13:19

Cítíte se doma v bezpečí? Co když to tak úplně není? Jen v Libereckém kraji bylo letos vykradeno 159 bytů a rodinných domů. Možná...

Jak psát tvořivě a s lehkostí

neděle, 16. října 2016, 02:19

Chtěli byste začít psát a nevíte jak na to? Rádi píšete a chtěli byste se v psaní zdokonalit? Nemůžete najít ta správná slova, a...

Kam volat a jak komunikovat se záchrannou službou?

čtvrtek, 25. srpna 2016, 11:18

Včasné přivolání odborné pomoci po vážné nehodě může rozhodnout o lidském životě. Celých 11 procent evropských řidičů nezná číslo...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • VIDEO: Půlnoční překvapení na maturiťáku....

  • Bude se měřit. Policisté chystají manévry,...

  • Policie zasahovala v libereckém dopravním...

  • Kauza dopravní podnik: Policie obvinila...

 
 

O čem píše Drbna.cz

V Brně se nově montují části vesmírných raket

Brněnská firma S.A.B. Aerospace má novou halu, v níž budou odborníci montovat mimo jiné velké části do vesmírných raket a satelitů. Pro práci budou využívat jeřáb s nosností dvě tuny. Speciální prostory mají unikátní parametry a podobné v Česku nejsou.

Za privatizaci OKD žalobce navrhl podmínky a zaplacení škody

Za zpracování nepřesného posudku vedoucího k nevýhodné privatizaci těžebního podniku OKD navrhl žalobce soudnímu znalci Rudolfu Douchovi tříletý podmíněný trest. Bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti, by měli dostat podmínku 2,5 roku. Všichni tři by měli společně nahradit škodu 5,7 miliardy korun, která podle obžaloby při privatizaci vznikla. V závěrečné řeči to dnes navrhl státní zástupce Tomáš Černý. Obžalovaní vinu odmítají.

Ocenění Manažer roku převzal na Pražském hradě mladý Jihočech. Cenu dostal za inovace a baterie

Již 25 let se pod hlavičkou České manažerské asociace uděluje prestižní ocenění Manažer roku. Cílem je vyhledat, objektivně vybrat a zviditelnit nejlepší a nejvýznamnější osobnosti managementu v České republice. Letošní cenu za inovace pro udržitelný rozvoj v oblasti chytré energetiky získal Pavel Podruh, zakladatel a jednatel společnosti Český ostrovní dům, zabývající se soběstačností architektury a vývojem nástrojů pro vlastní výrobu, ukládání a sdílení elektrické energie.