Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tip na večeři: Slaný quiche

 
sobota, 27. prosince 2014, 12:45

Po svátcích má každý tak akorát sladkého cukroví, bramborového salátu i smažených ryb a řízků. Ale co udělat, když toho zbylo v lednici tolik? Zkuste si upéct quiche – slaný koláč, na který můžete zužitkovat skoro cokoli.

 

Příprava quiche (čti kiš) zabere trochu víc času, ale rozhodně stojí za to. Z jednoho koláče se nají celá rodina, protože je opravdu sytý. Ale také moc dobrý.

Ingredience na těsto: 300 g hl. mouky, 150 g másla, sůl, studená voda.

Všechny ingredience smíchejte, vodu přilévejte postupně, podle potřeby. Umíchejte těsto a vytvořte bochánek. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte cca půl hodiny odpočinout v lednici.

Mezitím si připravte formu na koláč nebo jakoukoli nižší nádobu a vyložte pečícím papírem. Následně do formy vyložené papírem vytlačte těsto a celou zaplňte, nechte okraje. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo a zatižte fazolkami nebo jinou luštěninou, snese totiž pečení v troubě a zajistí, že se na těstu neudělají boule. Dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba na půl hodinky, než těsto získá růžovou barvu.

Dokončení dobroty: Poté těsto vyndejte z trouby a odstraňte fazolky. Upečenou „těstovou misku“ naplňte libovolnou náplní. Můžete vložit zeleninu, cibuli, kousky masa, uzeniny, cokoli vás napadne nebo co nabídnou zbytky v ledničce. Okořeňte podle chuti. Poté zalijte smetanou, ideálně vysokoprocentní nebo na šlehání, ve které jste rozmíchali vajíčko. Navrch posypte sýrem – opět můžete použít libovolný, od eidamu, přes hermelín až po nivu. Pak opět vraťte do trouby a pečte cca 30 - 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Dobrou chuť!

 


 

Kam dál?

Lesy ČR zatraktivnily tři turistická místa v Libereckém kraji

neděle, 31. srpna 2014, 11:23

Lesy ČR za bezmála dva miliony korun zatraktivnily tři turisticky zajímavá místa v Libereckém kraji. Vybudovaly naučnou...

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

neděle, 30. června 2013, 12:43

Čtrnácté Slavnosti vratislavického piva jsou úspěšně za námi. V sobotu se na ně i přes zakaboněné nebe vypravily tisíce...

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

neděle, 23. června 2013, 13:58

Od srpna si připlatíte za velkou část služeb České pošty. Ta po pěti letech přikročila ke zdražování. Připlatíte si tak nejen za...

To je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenout

pátek, 21. června 2013, 15:10

To je zlé. V úterý se totiž odmlčí ještědský vysílač. Od šesti do tří se na nic nemrknete. Takže oblíbenou Jessicu tentokrát...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

FOTO: Lidl prodával masné výrobky z Polska, u kterých byl falšovaný podíl masa

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli při kontrole masných výrobků značky Pikok původem z Polska, které prodává řetězec Lidl Česká republika, menší obsah masa, než bylo uváděné.

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Dle informaci NEOVLIVNI.CZ policie navrhne žalobci, aby premiéra Andreje Babiše postavil před soud. Případ Andreje Babiše juniora chce policie vyřešit samostatně.

Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory, vzpomíná rok po prezidentské volbě Vratislav Kulhánek

Ani více než rok po neúspěšné kandidatuře na úřad prezidenta republiky nelituje pětasedmdesátiletý Vratislav Kulhánek této zkušenosti. Otevřeně ale přiznává, že by do něčeho podobného už nešel. „V tomhle věku bych se měl starat spíš o vnoučata,“ dodává. Jak na prezidentskou volbu vzpomíná a co ho nyní nejvíce zaměstnává? To zjišťovala v rozhovoru Drbna.