Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 3. – Tchaj-wan

V novém dílu cestovatelského seriálu partičky travel4ever.cz se podíváme na příjemný ostrov Tchaj-wan. Začneme v hlavním městě Taipei, dáme si nějaké typické pochoutky, vyrazíme po národních parcích, budeme se koupat v přírodních termálních pramenech a ztratíme se v džungli, kde Karel skončil s vykloubeným ramenem a přisátou pijavicí na noze.

Co jsme o Tchaj-wanu nevěděli?

Politická situace na Tchaj-wanu je obdobně složitá jako u Hongkongu. Nevěděli jsme, že Tchaj-wan je pouze označení ostrova, nikoliv státu. Samostatný stát, jehož nezávislost ovšem neuznávají všechny země, má název Čínská republika. To proto, aby se to pěkně pletlo s Čínskou lidovou republikou, tedy s Čínou. Mocnější a větší Čína léta usiluje o sjednocení a prohlašuje ostrov za součást ČLR, přestože nikdy toto území nezískala. Rozdíl oproti Číně uvidíte na první pohled hned po příjezdu. Jedná se o velmi moderní zemi plnou nejmodernějších technologií. Všichni jsou připojeni na levných datech snad už v 7G síti. :-) V metru nás překvapily veřejné záchody, o jejichž čistotě si mohou v Číně jen nechat zdát. Vše nám najednou připadalo precizně zvládnuté a organizované. Lidé na Tchaj-wanu se nám také zdáli mnohem přátelští a na rozdíl od Číny jich většina uměla anglicky.

Co navštívit?

Důvodem, proč jsme se vypravili na Tchaj-wan byla návštěva naší kamarádky Angely v hlavním městě Taipei. Byla to velká výhoda, neboť jsme u ní mohli bydlet zdarma. Ukázala nám město, představila místní jídlo a také pomohla domluvit pronájem auta. Vydali jsme se poté k jihu ostrova po národních parcích. Určitě navštivte národní park Taroko, kde je spousta krásných treků. Najednou se ocitnete v džungli a budete na stromech potkávat opice a hady. Jedny z nejhezčích termálních pramenů se nazývají Sileng Hot Springs! Koupání pod horkými vodopády na Tchaj-wanu bylo naprosto kouzelné. Termálních pramenů je na ostrově mnoho a dokonale uleví vašemu unavenému tělu. Další krásný národní park, který můžete navštívit, je např. Yu-Shan. Typické jsou dlouhé lanové mosty nad kaňony, ze kterých se vám zatočí hlava.

Jak cestovat?

Pro cestování na Tchaj-wanu jsme nakonec zvolili pronájem automobilu, neboť jsme neměli příliš času a chtěli jsme si vždy najít odlehlé místečko na stanování. Pronájem není levný, ale s pomocí kamarádky Angely se nám podařilo nabízenou cenu výrazně srazit. Kempováním jsme navíc ušetřili na ubytování. Další možností je využívat místní vlakovou a autobusovou dopravu, která funguje spolehlivě. Pokud máte více času, určitě se vydejte po ostrově stopem nebo klidně i na kole. Místní obyvatelé jsou velmi příjemní a určitě vám rádi pomohou.  

Co jíst?

Gastronomie na Tchaj-wanu je vyhlášená po celém světě. Díky kamarádce Angele jsme v Taipei ochutnali snad všechny místní pokrmy. Velkým zážitkem je návštěva nočních trhů, kde mnohdy nebudete ani vědět, co jíte. Vyzkoušeli jsme nejrůznější polévky a dokonce jsme ohlodávali kuřecí pařátek. Angela si jich prý vždy několik koupí k televizi namísto brambůrků. Na pařátku příliš masa nenajdete. Spíše okoušete kůži a vyplivnete jednotlivé nehty. Upřímně jsme nepochopili, co na tom mají! Kuřecí pařátky se prodávají i ve velkých baleních v supermarketech. Chuť jsme si spravili hovězí polévkou a tradičními dim sum, což jsou malé plněné taštičky vařené v páře.

Jaký byl náš nejsilnější zážitek z Tchaj-wanu?

Nejsilnější zážitek pro mě byl, když jsme vyrazili na zavřený trek v národním parku Taroko. Příroda tam byla úžasná, potkávali jsme spoustu zvířat. Bohužel se nám asi po 4 hodinách prudké cesty do kopce vytratila stezka. Vydal jsem se sám prozkoumat terén kousek dál do džungle. Náhle jsem asi metr propadl měkkým porostem, dopadl na záda a vykloubil si při tom rameno. Ležel jsem a marně se snažil rameno vrátit na místo. Naštěstí se mi to asi po 5 minutách podařilo a já mohl s jednou rukou pokračovat zpět na cestu. Při návratu se mi ještě na nohu přisála suchozemská pijavice, kterou jsem v panice odtrhl a spustil tím obří potok krve (měla by se nahřát zapalovačem). Byl to asi můj nejhorší trek v životě! Dolů jsem dorazil naprosto vyčerpaný a spal jsem asi 12 hodin. Zážitky však nemusí být jen dobré, abyste si je pamatovali celý život. Náladu mi zpravila koupel v nádherných termálních pramenech pod vodopády.

Z Tchaj-wanu jsme pokračovali dále na Nový Zéland, ale o tom zase až v příštím dílu seriálu ;-)

Chcete nás vidět naživo a slyšet bláznivé historky z dvouleté cesty kolem světa?

Navštivte jednu z našich cestovatelských multimediálních projekcí! V Liberci nás můžete vidět:
3.4. od 19:30 v Lidových sadech – Z KANCLU KOLEM SVĚTA
4.4. od 18:00 v KC 101010 – STOPEM JIŽNÍ AMERIKOU

Projekce v dalších městech naleznete na našem webu www.travel4ever.cz

Cestovatelský projekt Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb stop otlačeným zadkům!
Hlavní partner projektu HUDYsport a.s.

Sledujte další dobrodružství na www.travel4ver.cz a na fejsbuku www.facebook.com/travel4ever.cz

Předchozí díly:

Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 2. – Čína
Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 1. – Hongkong

Autoři

Štítky Tchaj-wan, Čína, národní park, termální pramen, Tchaj-pej, džungle, Hongkong, Čínská republika, Nový Zéland, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 3. – Tchaj-wan  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.