Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Strážci se pustili do boje s plasty, stav Kamenice se prozatím zlepšil

Žalostný pohled na řeku Kamenici, kterou zaplavily v minulém týdnu PET lahve, zburcoval nejen strážníky Národního parku České Švýcarsko (NPČS), ale i dobrovolníky. Nezastavila je ani ledová voda, ve které se museli po pás brodit.

Dlouhodobý problém, se kterým se v Národním parku potýkají, zaujal tisíce lidí díky příspěvku na sociálních sítích. Někteří dokonce nabídli, že přiloží vlastní ruku k dílu a strážcům s úklidem pomohou. V sobotu ráno se profesionální i dobrovolní strážci vydali do boje s odpadky. 

I přes nízké teploty a sněhový poprašek se nedali strážci chráněného území odradit a někteří dokonce museli přímo do ledové řeky. „Odpadky, které z velké části tvoří PET lahve, připlují každoročně po Kamenici a Křinici,“ komentuje mluvčí parku Tomáš Salov. Podle něj se nejedná o žádnou novinku. S naplavenými plasty se potýkají již řadu let a strážci na jejich odklízení pracují několikrát do roka.

Deset pytlů odpadu a stále není dobojováno

Strážcům se podařilo z vody a břehů vysbírat odpadky, které zaplnily deset pytlů. Ty skončily v separovaném odpadu. Nejčastěji se jednalo o zmíněné PET lahve ale také o části polystyrenových desek. Jenže v některých místech odpadky kvůli množství vody zůstaly. „Vysoká hladina v některých místech znemožnila přístup k odpadkům, na ty se samozřejmě zaměříme, jakmile to bude možné,“ konstatuje mluvčí.

Jak jsme informovali, odpadky nejsou dílem turistů, jak se mnoho lidí domnívalo. „Použité plasty, které k nám přinese voda, pochází primárně z obcí před Národním parkem,“ dodává Salov. Zaměstnance NPČS potěšil zájem široké veřejnosti, zejména pak lidí, kteří se chtěli do úklidu sami zapojit. Ti dostanou příležitost na jaře, kdy vedení parku připraví několik organizovaných akcí.

Více se k tématu dočtete zde:

PET lahvemi zaplavená Kamenice v národním parku rozlítila tisíce lidí, turisté ale hlavními viníky nejsou

Příspěvek na sociálních sítí spustil vášnivou diskuzi, navíc dosáhl více než 4,5 tisíc sdílení

 

Foto Ota Dračka, Národní park České Švýcarsko

Štítky NP České Švýcarsko, pet lahve, odpad, facebook, ekologie, Kamenice (přítok Nežárky), plast, národní park, Národní park České Švýcarsko, Křinice

FOTO: Strážci se pustili do boje s plasty, stav Kamenice se prozatím zlepšil  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.